Íme a föld legextrémebb úti céljai, ha valami igazán szélsőségesre vágynál

Miért legyünk egyszerű turisták, ha valódi felfedezők is lehetünk? Az alábbi úti célokat azok figyelmébe ajánlanánk, akiknek elegük van a megszokott helyekből, homokos tengerpart helyett valami egészen mást keresnek.

Valami olyat, ami képes kimozgatni a komfortzónából, ami valóban extrém, egyedülálló élményt biztosít. Máris soroljuk, mit érdemes megcéloznia annak, aki nem riad meg a szélsőségektől.

Death Valley Nemzeti Park, USA

A Halál-völgynek már a neve is igen sokat sejtető. Az elnevezés egyébként onnan ered, hogy a kaliforniai aranyláz idején odaérkező telepesek közül sokan eltévedtek, és alig bírták túlélni a kegyetlen körülményeket a völgyben. Ott ugyanis tényleg minden a túlélésről szól, elvégre ez volna a föld egyik legforróbb pontja.

A 14 ezer négyzetkilométeren elterülő Death Valley egész Amerika legforróbb területe, egyben legnagyobb nemzeti parkja, ahol nyáron elég gyakran emelkedik 50 Celsius-fok fölé a hőmérséklet.

A rekordhőséget 1913-ban mérték, akkor kis híján 57 fokos volt ez a hegyekkel körülvett természetes kemence.

A szélsőséges viszonyok ellenére a sivatag látványa különleges élményt nyújt, és bár ritkán esik arrafelé csapadék, mégis sokféle állatnak és növénynek szolgál otthonául.

Gansbaai, Dél-Afrika

Akadnak olyan tengerpartok a földön, amelyek első ránézésre talán alkalmasak lennének egy hűsítő csobbanásra, ám mégis jobban járunk, ha elkerüljük őket. A Gansbaai partjai menti víz bizony nem játék. Nem véletlenül szokták a dél-afrikai települést a világ nagy fehér cápa fővárosaként emlegetni.

Aki tehát fél a cápáktól, annak érdemes messziről elkerülnie ezt a helyet, itt élnek ugyanis a legnagyobb számban az egész világon.

Természetesen erre épülnek a szolgáltatások is, a bátor turistákat ketrecekben engedik le a ragadozók közé.

Aki ezt inkább mégsem szeretné bevállalni, természetesen az sem marad látnivaló nélkül, alternatív programként szerveznek ugyanis bálnalest is.

Salar de Uyuni, Bolívia

Sós mocsárként, avagy sós sivatagként szokás emlegetni a területet, javarészt ugyanis száraz, ám időnként néhány centiméteres víz borítja. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő felszíni sómezője, nagyjából úgy néz ki, mintha egy óriási tükör lenne.

Habár a Halál völgyéhez képest kisebb, ennek a területnek is óriási a kiterjedése; majd 11 ezer négyzetkilométer, ami összehasonlításképpen úgy tizennyolc Balatonnak felel meg. A Balatonból pedig könnyedén tengert lehetne varázsolni az itt felhalmozódott sómennyiség (sok milliárd tonnányi) töredékével is, mivel helyenként tízméteres vastagságban fedi só ezt az elképesztő látványt nyújtó területet, amely több tízezer évvel ezelőtt hatalmas tavaknak adott otthont.

Ojmjakon, Oroszország

Ha már megemlítettük a világ egyik legforróbb úti célját, úgy illik, ha helyet szorítunk a listán a legfagyosabbnak is. A Jakutföldön található Ojmjakon a világ leghidegebb, állandóan lakott települése, ahol az ötszáz fős helyi közösségnek gyakran mínusz negyven vagy ötven fokkal kell megküzdenie,

de mértek itt már közel mínusz hetvenet is.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy a talaj gyakorlatilag állandóan fagyott, a hótakaróval borított napok száma átlagosan 214 nap évente. A föld hideg pólusának tekinthető faluban növényeket nyilván nem tudnak termeszteni, ezért inkább állatokat tartanak, a piacon pedig zöldségek és gyümölcsök helyett halat kínálnak. A településen egyetlen boltocska található, amely igyekszik minden egyébbel ellátni a lakókat, akik nem kívánják elhagyni a helyet, tovább dacolnak a csontig hatoló hideggel.

Chimborazo, Ecuador

Míg földrajzórán azt tanítják, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsa 8848 méterrel a Mount Everest, ez nem egészen így van. Illetve attól függ, honnan mérjük, milyen mérési módszert alkalmazunk. Ha nem a tengerszintet vesszük alapul – ami a Föld alakja miatt nem ugyanott húzódik mindenhol – hanem azt nézzük, mi van legmesszebbre a középpontjától, akkor bizony a Chimborazo a nyerő.

Ez az Andokban húzódó rétegvulkán tehát a Föld középpontjától mért távolságot tekintve a bolygó legmagasabb pontja.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a két lábunkon állva ennél közelebb sehogyan sem kerülhetünk a világűrhöz. A csimborasszó főnevünk is innen ered, amelynek jelentése tetőfok, valaminek a legmagasabb mértéke.

Atacama-sivatag, Chile

A föld legforróbb, legcápásabb, legsósabb, leghidegebb és legmagasabb pontja után íme a legszárazabb. Egy sivatag kapcsán egyből az aszály jut az ember eszébe, ám a sivatagok között is léteznek fokozatok. Az Atacama olyan száraz, hogy bizonyos részein még soha nem esett eső, amióta feljegyzéseket készítenek az időjárásról.

Egészen hihetetlennek tűnik, de ötvenszer szárazabb, mint a kaliforniai Halál-völgy.

Arra mindenesetre tökéletes a terep, hogy a NASA ott készüljön fel a marsi körülményekre, a marsjárókat ott szokták tesztelni. Emellett az alacsony nedvességtartalmú levegője miatt kiválóan alkalmas csillagászati megfigyelésekre, ha valaki tehát teljes pompájában kíván gyönyörködni a Tejútrendszerben, annak mindenképp el kell látogatnia oda.

Ez is érdekelhet:

Öt adrenalinpumpáló úti cél extrémsportoláshoz Szlovéniától Franciaországig

Vannak olyan extrémsport-helyszínek, ahol a szomszédos országok szolgáltatják a legjobb pályát.


(Képek: Getty Images)

úti cél | Bolívia | extrém | szélsőséges | cápa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom