A kávéfőzők hosszú távon csak akkor őrzik meg jó állapotukat, ha rendszeresen tisztítjuk azokat. Azonban rengeteg tévhit kering a kávégépekkel kapcsolatban, és nem igazán tudjuk, hogy melyik igaz, melyik hamis. Mire kell figyelni? Mit takar a karbantartás? Ehhez szükség van bármiféle eszközre?
A következő pár sorban most tiszta kávét öntünk a pohárba, és választ adunk ezekre a kérdésekre, hogy minden olajozottan menjen. Tartson velünk Ön is!
A tisztításról - Mikor, hányszor, mennyi idő elteltével?
A legnehezebb talán az, hogy felismerjük az időt, amikor tisztításra szorul az eszköz és rájöjjünk arra is, hogy milyen rendszerességgel kell ezeket a kis karbantartásokat beiktatni. A Kávégép Bolt vízkőtelenítő termékei például egy igen gyakori problémára hívják fel a figyelmet, a vízkő eltávolítására. Ez a kemény víz miatt rakódhat le. A folyamatos elmosogatás lényeges, ugyanis ha túl sokáig nem foglalkozunk a higiéniával, akkor bizony nagyon vastag vízkőréteggel kell majd szembenéznünk.
A vízkődarabok könnyen eltömíthetik a készülék járatait, és lassan azt vesszük észre, hogy már csak a szerviz segíthet rajtunk.
Mikor kell tisztítani a kávéfőzőt? Ha szabad szemmel látható a vízkő és ha az automata gép kijelzi. Árulkodó jel lehet az is, hogy a kávéfőző a kelleténél lassabban vagy hangosabban dolgozik.
A tisztításról - Mivel és hogyan?
Az automata kávégépek leírásában általában talál leírást arra vonatkozóan, hogy mivel érdemes tisztítani azokat. Amennyiben nem egy adott márkát ajánl, akkor egy, a háztartási készülékekhez való vízkőeltávolító is bőven megteszi. A környezetbarát módszerek közé soroljuk a citromsavat is.
Most jön a nagy leleplezés! Ugye Ön is hallott már az ecet csodás hatásairól? Kipróbálná a kávégépen? Ne tegye! Persze, az ecet valóban oldja a vízkövet, de savként működik, így nem is realizáljuk, hogy a masina belsejét egyaránt marja.
A kávéfőző tisztítása otthon néhány egyszerű lépésben
Az automata darabok esetében elég betölteni a megfelelő tisztítószert, majd elindítani a programot. A kotyogós vagy a presszó kávéfőző már más tészta. Ilyenkor a következőképpen kell eljárnia:
Először is töltse meg a víztartályt langyos vízzel ¾-ig. Ezután tegyen bele egy evőkanál citromsavat és egy kis vízkőoldót. Addig várjon, amíg feloldják a kellemetlen szennyeződéseket. Ezt követően öntse ki a vizet felül. Ilyenkor nem szabad átfőzni a rendszert, ugyanis a feloldódott vízkő képes károkat okozni.
Ismételje meg még egyszer a folyamatot, aztán már átfőzheti a vizet egy kevéske citromsav/vízkőoldó alkalmazásával. Az utolsó lépés ugyancsak az átfőzés, de ezt már csak víz kíséretében tegye! Készen is van!
Ne feledje, a rendszeres tisztítással megnövelhető a kávéfőző élettartama, így hosszú éveken át hasznosíthatja kedvenc eszközét, készülékét. Mindez csak egy kis odafigyelést igényel.
(Szponzorált tartalom)
Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is
Autóüveg fólia nyaraláshoz: a kellemesebb utak érdekében
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!