Ezért kell kigombolni az öltöny alsó gombját

Az öltönyviselésnek legalább annyi íratlan szabálya van, mint a borkóstolásnak. Fontos, hogy meddig ér a nadrág és a nyakkendő, nem mindegy, milyen vastag az öv, vagy milyen színű a cipő, amit az öltönyhöz választunk. De mind közül a legizgalmasabb talán a "be-nem-gombolt" alsó gomb aranyszabálya a mellényen és a zakón.

Az öltönyviselésnek és en bloc, az öltözködésnek a legtöbb szabálya teljesen világosan érthető. Valahol mindegyik az esztétikumot szolgálja, az összhangot, a finomságot, a stílust. De a gombok esetében jogosan merül fel a kérdés: miért kerül egyáltalán a zakóra az a gomb, amit úgysem gombolunk be soha?

Mert bizony örökérvényű dogma, hogy háromgombos zakónál csak a középsőt (esetleg a felsőt), kétgombosnál csak a felsőt gomboljuk – ha eddig rosszul hordtad, itt az ideje javítani.

Az ok pedig kivételesen nem divatdiktátorok furcsa hóbortjai között, hanem VII. Edward walesi herceg és angol király szokásai között keresendő.

Ő volt ugyanis, aki elkezdte a mellényét kigombolt alsó gombbal hordani, egész egyszerűen azért, mert túlságosan elhízott, és szorította volna. Annak tudatában, hogy állítólag minden étkezése tizenkét fogásból állt, ez nem is olyan meglepő...

De ugyanúgy ő volt az is, aki nem gombolta be a zakója alsó gombját sem. Az első háromgombos öltönyök ugyanis a hagyományos lovaskabátokat helyettesítették, és mivel a harmadik, legalsó gombjuk mindig derék alá ért, a furcsa gyűrődések elkerülése végett ki kellett gombolni lovaglás közben. Ezeknek a kabátoknak állított emléket a különös szokással VII. Edward, az már csak ráadás, hogy sokkal ízlésesebbnek gondolta az öltönye felső gombját is kigombolva hagyni.

A király iránti tiszteletből hamarosan minden angol és angol gyarmatokon elő férfi így kezdte el hordani az öltönyét, ma pedig már ökölszabály a kigombolt alsó gomb az egész világon.

Don Draperről stílusügyileg mindig érdemes példát venni: ritkán hibázik

gomb | mellény | VII. Edward | walesi herceg | zakó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom