A négy évszakos gumi tényleg rosszabbul teljesít?

A különböző abroncskialakításokkal kapcsolatban mindig rengeteg kérdés merül fel. A négy évszakos gumi még a megszokottnál is sokkal több kritikát kap. Ez egyáltalán nem meglepő, ha megnézzük, mennyi tévhit kering róla a köztudatban. De mégis mi a helyzet a mai, modern univerzális abroncsokkal?

 

A számok egyre nagyobb népszerűséget mutatnak

 

A négy évszakos abroncsok mellett az érvek száma folyamatosan növekszik. Ezt jól mutatja, hogy a Gumiflex oldalán már univerzális kisteher gumiabroncs is elérhető, ami már önmagában elég biztató jel azoknak, akik ilyen gumi vásárlásán gondolkodnak. Milyen tévhitekkel találkozhatunk a négy évszakos abroncsokkal kapcsolatban?

 

Amelyikkel a legtöbbször találkozhatunk az az, hogy igazán egyik évszakban sem állja meg a helyét, a teljesítménye nagyon átlagos, sőt, sokszor sokkal rosszabb is, mint a téli/nyári változaté. A mai modern négy évszakos gumik már hatalmas fejlődésen estek át. Egy most kapható darab már össze sem hasonlítható egy 10 évvel ezelőttivel. A technológia rengeteget fejlődött, a nagy gyártók is kiemelten foglalkoztak a négy évszakos gumikkal.

 

Az eredmény pedig az lett, hogy napjainkban már könnyedén felveszik a versenyt a speciális modellekkel. Régebben még találkozhatunk gyengébb minőségű abroncsokkal, de ma már egyáltalán nem jellemző ez. Télen ugyanolyan úttartást, fékezési teljesítményt nyújtanak, mint a téli gumik, nyáron pedig a tapadásra és sebességre sem lehet majd panaszunk. A négy évszakos gumik népszerűsége az elmúlt években lendült fel igazán, amikor az esetek többségében már nehéz különbséget találni a különböző változatok között teljesítményben.

 

Kinek érdemes a négy évszakos gumit választani?

 

Fontos megemlíteni azt is, hogy vannak olyan körülmények, amikor nem ajánlott univerzális abroncsot felszerelni. Ilyen például az, amikor nem éppen szokványos helyeken, szélsőséges helyzetben kell közlekedni. Akkor még mindig jobb a speciális téli/nyári gumi. Azonban hétköznapi közlekedésre már tökéletes lehet a négy évszakos gumi.

 

Ráadásul sokkal költséghatékonyabb is, mivel csak egyetlen egy szettet kell használnunk egész évben, nem pedig kettőt cserélgetni. Pénzt, helyet és időt takaríthatunk meg. Nem kell a “másik szettnek” helyet találni a garázsban, ha éppen nem az van fent az autón. A költségek pedig a felére csökkenhetnek.

 

Városba a legjobb választás

 

Átlagos munkába járásra, bevásárlásra, városi közlekedésre a négy évszakos gumi a tökéletes abroncs. Természetesen ezt a vezetési stílus is befolyásolhatja, de az esetek többségében meg fogja állni a helyét. Az, hogy egész évben fent lehet az autón, hatalmas előnyt jelent. Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát.

 

Minden nagyobb utazás előtt és után nézzük meg, hogy a kopás jelei láthatóak-e az abroncson vagy vezetés közben tapasztalunk valamit. Ha igen, akkor érdemes minél hamarabb beszerezni az új szettet.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Mit érdemes tudni az oázisról?

Hatékony kommunikáció a munkahelyi sikerekért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom