Ay egy nyugodt falu, amelyet szőlőültetvénnyel borított dombok vesznek körül, és amely olyan jól ismert pezsgőmárkák otthona, mint a Veuve-Clicquot, a Bollinger és a Moët et Chandon. Igazi nyüzsgő turisztikai célpont is, hiszen ódon villáinak és évszázados pincéinek egy része idegenvezetők kalauzolásával is bejárható. Minden szempontból tökéletes választás, ha már a jövő évi gasztrokörúttal egybekötött vakációnkat tervezzük.
A Reims-t, Epernay-t és Sezanne-t is magában foglaló borvidék valóban a legkiválóbb pezsgők hazája, amelyeknek a régióban hosszú évszázadokra visszanyúló hagyománya van.
Minden kétséget kizáróan azonban a Champagne régió szíve-lelkét, a pezsgőkultúra esszenciáját Ay jelenti.
Kockaköves kis utcák, hangulatos bisztrók, gótikus építészeti örökségek, páratlan szőlőültetvények és a pezsgőtörténelem legikonikusabb pincészetei várják a gasztroturistákat a franciaországi Ay-ban. Ott valóban minden a pezsgők körül forog, nem véletlenül.
A kis települést a pezsgő hazájaként tartják számon. Míg a belvárost gyalog, addig a szőlőültetvényeknek otthont adó, páratlan dombvidéket autóval érdemes végignézni.
És bár van kijelölt, ajánlott útvonal a terület bejárására, gyakorlatilag bármerre el lehet indulni, mindenhol buja völgyek, páratlan panorámával rendelkező dobok, festői táj fogadja az utazókat. A 20. század elején szinte az összes szőlőtermő területen rendkívül súlyos károkat okozott egy fertőzés, a régió azonban képes volt túllépni a gondokon, és újjászületett.
Ay lélegzetelállító villái és pincéi a pezsgőtörténelem leghíresebb családjaihoz kötődnek. Történelmi szőlőültetvényeiről indult útjára a Moet és a Veuve Clicqout is. Ott található a világhírű Bollinger pezsgőház is, mely az ay-i dombvidéken két parcellával is rendelkezik, és amely a méltán ismert Vieilles Vignes Françaises cuvée-t készíti. Ott hangzott el Lilly Bollinger kultikussá vált gondolatmenete is a pezsgőfogyasztásról az 1960-as években:
"Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok, és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom, mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes, és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!"
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
otthon | utazás | célpont | champagne | ay | falu
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!