A Pilisi Len látogatóközpont ezennel a kedvenc látogatóközpontunk

És nemcsak a miénk, hanem nemzetközi építészportáloké is.

A Pilisszentivánon található, 2020-ban átadott látogatóközpontban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. Az épületet 2020-ban adták át, a nemzetközi építészfórumok közül pedig sokan – az Archdaily-től kezdve a Archiechó-n át az Allcadblocks-ig – beszámoltak a projektről; nem véletlenül, mivel

funkcióján túl egy remekül kivitelezett, a település esztétikájába illeszkedő, de mégis modern és szerethető épület lett.

A 265 négyzetméteres bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztatóterület és nyári konyha ad lehetőséget a kisgyerekek foglalkoztatására, de a csodás központból el is indulhatunk három tanösvényen: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és Sisakvirág, valamint a Pilisszentivánról induló Jági tanösvény valamelyikén.

Utóbbit bejárhatjuk a látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Történet

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport a hazai természetvédelem egyik szentély jellegű területe. Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent.

A pannon bennszülött és jégkori maradvány fajok élőhelyét jelentő dolomit hegyek azóta a hazai természettudósok zarándokhelyévé váltak.

Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére. Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti.

Remek épület lett, kisgyerekként is tuti imádnánk, felnőttként pedig biztosan.

(Fotók: Juhász Norbert)

duna-ipoly | dizájn | pilisi len | építészet | látogatóközpont

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom