Van egy ország, ahol messzemenő következményei lettek annak, hogy egyszer átállították az órát

Spanyolország elhíresült arról, hogy hosszúra nyúlik náluk a nap: délután kettőkor ebédelnek, a munka gyakran este hét után ér véget, a vacsora pedig legkorábban fél kilenckor kezdődik, és sok étterem csak jóval éjfél után zár be. Azonban nem volt ez mindig így.

Az egész kérdéskör akkor került újra a fókuszba, amikor Yolanda Diaz munkaügyi miniszter heves vitákat kiváltva, munkajogi okokból felvetette, hogy zárjanak korábban a vendéglátóhelyek.

A munkaügyi változtatásoknak bizonyára nagyon is helye lenne, mert a spanyolok egy kicsivel többet dolgoznak, mint az európai átlag, heti 37,8 órát, ugyanakkor sokkal kevesebbet alszanak, mindössze 7,13 órát. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy Spanyolország termelékenységi szintje elmarad a többi országétól. Mint Marta Junqué, a barcelonai Időhasználati Intézet munkatársa elmondta, minél tovább marad valaki a munkahelyén, annál kevésbé lesz produktív.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy régen nem csúszott el ennyire a munkaidő: a nagyszülei ugyanúgy dolgoztak, mint mindenki más. Felkeltek, amikor kisütött a nap, és abbahagyták a munkát, amikor besötétedett. Most gyakran még sötétedés után is dolgoznak a spanyolok.

Junqué szerint az idő eltolódása egyetlen emberre vezethető vissza: Francisco Francóra, Spanyolország katonai diktátorára, aki 1936 és 1975 között volt hatalmon. A második világháború alatt megváltoztatta Spanyolország időzónáját, hogy igazodjon szövetségesééhez, Németországéhoz. Akkor minden egy órával előretolódott, és ez azóta sem változott. (Spanyolország most ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország, miközben egy órával kevesebbnek kellene lennie.)

Ugyanabban az időzónában kellene lennünk, mint Lisszabon vagy London. Ehelyett télen a berlini idő szerint élünk, nyáron pedig szinte Isztambullal játszunk egy ligában

– mondja a szakember.

A napi ritmust ráadásul megbontja a szieszta is. Az elnevezés a latin sexta szóból ered, és arra utal, hogy a hajnal utáni hatodik órában, ami nagyjából délre esett, amikor tetőzött a meleg, a mezőgazdasági munkások megálltak pihenni.

Legutóbb 2016-ban volt már rá példa, hogy vissza akarták állítani az órákat a greenwichi időre, de ez nem valósult meg, most pedig a munkaórák csökkentésével és rugalmasabbá tételével operálnának. A vendéglátóiparban azonban ezt nem lesz könnyű keresztülvinni, mert a spanyolok kilenc-tíz körül ülnek asztalhoz, és onnan nem egykönnyen állnak fel.

Ha te is étterembe ülsz Spanyolországban, ezt a két hibát ne kövesd el.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

szieszta | hagyomány | időzóna | átállítás | óra

FOLYTASD EZZEL

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom