A Szent Patrick ünnep érdekességei

Melyek azok az érdekességek a március 17-én esedékes Szent Patrick nap apropóján, amelyekkel sosem árthat tisztában lenni? Nemcsak Írországban tartózkodva izgalmas kérdés ez, hanem akár itthonról csodálva az írek szokásait is érdekes lehet az olvasmány.

Megnézzük tehát közelebbről, ki volt pontosan a világ leghíresebb Patrick nevű szentje, honnan vált híressé, és milyen úton kapcsolódhat hozzá motívumként a lóhere. Vágjunk is bele a részletekbe!

Ki volt valójában Szent Patrick?

Egy eredetileg Maewyn Succat névre hallgató úriember, aki római szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 385-ben született Nagy-Britanniában. Jóval később vette fel írásaiban a Patricius nevet, amikor már pappá szentelték.

Olyan érdekességek ezek, amelyeket nem árt tudni, ha például az iDrinks whiskey választékában az ír párlatokra vagyunk kíváncsiak. Ami Szent Patrickot illeti, 16 éves korában kalózok ejtették foglyul, és rabszolgaként Írországba hurcolták.

Ő viszont nem viselte könnyedén a rabságot, megszökött majd hazaért. Majd pap lett, aztán egy merész ötlettől vezérelve visszatért Írországba azzal a célzattal, hogy a keresztény vallásra tanítsa a hitetleneket.

Miért a lóhere a Szent Patrick ünnep egyik fő motívuma?

A lóhere és az írek nagy nemzeti ünnepe közötti szoros kapcsolódás az, hogy annak idején Szent Patrick háromlevelű lóherével szemléltette az íreknek a Szentháromságot. Vagyis az Atya, a Fiú és a Szentlélek szimbólumáról van szó gyakorlatilag.

Ide köthető tehát az eredet, hogy a lóhere híres szerencsehozó szimbólumként van számon tartva. Amely minden valószínűség szerint a legritkább növény, amit csaknem lehetetlen megtalálni.

A valóság ezzel szemben az, hogy vallási kötődésű növényről van szó. Amely az írek számára a remény, a hit, és nem utolsó sorban a szeretet szimbóluma. Erre is célszerű tehát gondolni március 17-e apropóján.

Milyen indíttatásból öltözik mindenki zöld manónak Szent Patrick napon?

Ezzel szeretnék szimbolizálni, hogy ők a koboldok. Speciális kifejezéssel élve ők Írország misztikus folklórjának központi mesehőseit hivatottak szemléltetni kreatív formában.

A smaragd szigeten terjedő mendemondák szerint a szóban forgó koboldok arannyal teli edényeket rejtegetnek az ír erdők szívében. Bár ez talán részletkérdés, a legtöbben minden bizonnyal a móka, a jókedv és a nevetés céljából öltenek speciális gúnyát.

Ha pedig már a móka és a jókedv szóba került, akkor az érdekesség kedvéért hozzá kell még tenni, hogy az ír nemzeti ünnep itala a Guinness. Amelyből Szent Patrick napján 13 millió pintnyi mennyiséget fogyasztanak világszerte. Csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy járjon el a Guinness fogyasztók példája szerint!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom