Szebb környezetet el sem tudnánk képzelni a világ legdrágább fűszerének szüreteléséhez

Az évente mindösszesen két hétig virágzó sáfrány fő termőterülete a Kasmír-völgy, melyet minden oldalról a Himalája monumentális, egyben lélegzetelállító vonulatai ölelnek körbe.

Ősz végén, többnyire november első két hetében, a Kasmír-völgy környékén élők első számú feladata, hogy begyűjtsék a páratlan természeti környezetben növekvő növény virágait. A sáfrányt akár illatos aranyként is hívhatnánk, ugyanis a világ legdrágább fűszereként tartják számon, amelyet kilónként több mint háromezer euróért lehet értékesíteni.

A sáfrány központi eleme a perzsa, az indiai, az arab konyháknak, de az európai gasztronómiában is széles körben használják. Mindemellett előszeretettel nyúlnak hozzá a kozmetikai ipar szereplői, és az orvostudomány is gyakorta alkalmazza természetes alapú, gyógyhatású készítmények gyártásához.

A fűszer előállítása rendkívül aprólékos és munkaigényes folyamat. Elsőként kézzel szedik le a finom virágokat, melyeket fonott kosarakba gyűjtenek.

Egy kilogramm sáfrányhoz nagyjából 150 ezer virágot kell begyűjteni.

Ezután a virágokról szintén kézi munkával gondosan eltávolítják a szirmokat, hogy aztán vagy a napon, vagy speciális gépekkel kiszárítsák azokat.

A környéken a fűszer előállításán dolgozó családokat innovatív eszközökkel is segítik. Annak érdekében ugyanis, hogy a sáfránytermelés minőségét megőrizzék, de a termelést jelentős mértékben tudják növelni, korszerű gyárakat húztak fel. Ennek ellenére a legtöbben továbbra is a klasszikus, évszázados múltra visszatekintő technikákat és módszereket alkalmazzák a növény szüreteléséhez és szárításához.

Ez is érdekelhet:

Ilyen a tibeti buddhizmus második legfontosabb lámájának közelében

Szakja Trizin, a 11. század óta létező szakja buddhista hagyomány feje. Tibetből elmenekült, jelenleg Indiában él, Balogh Boglárka fotós pedig találkozott vele. Történet a Himalája hegyei közül.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

fűszer | himalája | ázsia | gasztronómia | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom