Ezzel az útlevéllel szinte sehová sem kell vízum

A szóban forgó országok állampolgárai előtt szó szerint nyitva áll a világ, de Magyarország sem áll rosszul ebben a tekintetben.

A londoni székhelyű Henley & Partners tanácsadó cég, melynek szakterületét többek között az állampolgársággal és letelepedéssel kapcsolatos kérdések képezik, idén is kiadta útlevél-rangsorát, melyet a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) exkluzív adatai alapján állított össze.

A legfrissebb jelentés szerint továbbra is Japán és Szingapúr vezeti a legerősebb útlevelek listáját,

vagyis ezekkel lehet a legtöbb helyre vízum nélkül utazni: a világon számon tartott százkilencvenöt országból százkilencvenkettőbe. A lista alján a helyzet szintén változatlan, továbbra is az afgán és az iraki útlevéllel kell a legtöbb helyre vízumot igényelni, ezekkel mindössze huszonhat illetve huszonnyolc ország látogatható szabadon.

A második helyen Dél-Korea és Németország áll százkilencven ponttal (ami megegyezik a vízummentesen beutazható országok számával), a harmadik helyre pedig Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország került száznyolcvankilenc ponttal. Magyarország Lengyelországgal holtversenyben a nyolcadik, száznyolcvanhárom ponttal. Íme, a tízes listák!

A legerősebb útlevelek

1. Japán, Szingapúr (192)

2. Németország, Dél-Korea (190)

3. Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország (189)

4. Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Svédország (188)

5. Írország, Portugália (187)

6. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok (186)

7. Ausztrália, Kanada, Cseh Köztársaság, Görögország, Málta (185)

8. Lengyelország, Magyarország (183)

9. Litvánia, Szlovákia (182)

10. Észtország, Lettország, Szlovénia (181)

És a legkevésbé erősek

102. Szudán, Sri Lanka, Libanon

103. Líbia, Koszovó, Banglades

104. Észak-Korea (39)

105. Nepál és Palesztina (37)

106. Szomália (34)

107. Jemen (33)

108. Pakisztán (31)

109. Szíria (29)

110. Irak (28)

111. Afganisztán (26)

Bár az útlevelek kapcsán ritkán kerül szóba a dizájn, néha érdemes egy pillantást vetni a dokumentumok külalakjára is. Belgiumban például egészen merész, ugyanakkor nagyon bájos grafika kerül a kis füzetre. Emellett nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a ritka pecséteket gyűjtik előszeretettel.

(Forrás: livemint.com, henleyglobal.com, képek: unsplash.com, Pixabay)

Henley Passport Index | nagy sztori | erős | lista | vízummentesség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom