Ezek a világ legfenn­tarthatóbb városai

Párizs, London, New York – a világvárosok egyet jelentenek az innovációval, ugyanakkor a legnagyobb szennyezőként messze vannak attól, hogy kiszolgálják a klímavédelmi célokat. Világszerte azonban számos város elkötelezte már magát a fenntarthatóság mellett. Ezekből mutatunk be most néhányat.

Koppenhága, Dánia

Koppenhága célja, hogy 2025-re szén-dioxid-semleges legyen. A város hulladékának kilencvennyolc százalékát vagy újrahasznosítják, vagy energiává alakítják az új hulladékenergia-erőműben, amely mesterséges sípályaként is működik.

A városi közlekedés is példaértékű: napenergiával működő csónakok és elektromos buszok egészítik ki a jól kiépített kerékpárutak és gyalogosbarát utcák hálózatát.

Portland, USA

Portland okos várostervezésének köszönhetően a természet valóban csupán egy karnyújtásnyira van: rengeteg nyilvános park és jól karbantartott városi erdő egészíti ki a régió természeti látványosságait – köztük a távolban kirajzolódó Hood-hegyet.

A város gyalogosbarát, az Egyesült Államokat tekintve pedig itt a legmagasabb a kerékpározók aránya.

A fenntarthatóságot hulladékmentes pop-up üzletek, vegán éttermek, közösségi DIY-műhelyek fokozzák.

Szingapúr

A tervek szerint Szingapúr városképének nyolcvan százaléka 2030-ra környezetbarát lesz, az elképesztő mennyiséget öltő hulladéktermelésük ellensúlyozása érdekében pedig támogatnak minden olyan törekvést, amelyek a hulladékmentes működést segítik elő.

Tökéletes példa erre a The Fashion Pulpit, amely a fenntartható divatot emeli egy teljesen új szintre ruhacsere-rendszerével.

Lisszabon, Portugália

Lisszabon az Európai Unió zöld fővárosa volt 2020-ban, nem véletlenül. Háromszáz hektár parkterülettel bővítették a várost, ami azt jelenti, hogy Portugália fővárosában az emberek nyolcvanöt százaléka ma már zöldövezeten belül él.

De az utóbbi években jelentősen felgyorsult az elektromos járművek használata is; rengeteg töltőhely, közösségi elektromos kerékpár, robogó és moped került forgalomba, valamint új elektromos buszpark is rendelkezésre áll.

Bengaluru, India

Bengaluru a világ egyik legnagyobb forgalmú városa és bár a gigantikus technológiai óriáscégek ingázói hozzájárulnak ehhez, jó megoldásokat is kínálnak a problémára. Elektromos robogók és kerékpárok, telekocsis alkalmazások próbálják csökkenteni a város forgalmát.

A környezettudatos gondolkodás is egyre nagyobb teret nyer. Több helyen árusítanak csomagolásmentes élelmiszereket, és az ételrendelések piacát is az újrahasznosított cosmagolóanyagok uralják.

Vancouver, Kanada

2010 óta több mint 122 ezer fát ültettek, így a város károsanyag-kibocsátása Észak-Amerikában a legalacsonyabbak közé tartozik.

A céljuk az, hogy 2040-ig teljesen hulladékmentes legyen Vancouver.

Igazán figyelemreméltó a városi könyvtár, amely zöld tetővel rendelkezik, így segíti az esővíz kezelését, szabályozza az épület hőmérsékletét, és élőhelyet biztosít a méheknek is. Mindemellett tetőtéri kertet is magáénak tudhat, amely szárazságnak ellenálló őshonos növényekkel van beültetve, a létesítmény energiaigényét pedig napelemekkel fedezik.

Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia ismert érintetlen vidékéről, ráadásul fővárosa is rendkívül tiszta és egyre zöldebb: a város nyolcvan százalékkal csökkenteni tudta hulladéktermelését.

Törekvéseiket a helyi hulladékkezelő cég is támogatja, akik olyan hulladékmentes automatát is üzemeltetnek, amely szerves tisztítószereket, samponokat is kínál a helyiek számára.

San Francisco, USA

San Francisco volt az első város az Egyesült Államokban, amely betiltotta a műanyag zacskókat és szívószálakat. A hulladékának nyolcvan százalékát át újrahasznosítják, komposztálják vagy újra felhasználják.

A városban elképesztően sok vegán étterem működik, amelyekkel tovább kívánják formálni a lakosság fentartható gondolkodását, és elő kívánják segíteni egészségtudatos táplálkozásukat is.

Fenntarthatóság, utazás

Bár szívünk szerint már mindannyian repülőre ülnénk és mennénk, hogy felfedezhessünk új kultúrákat és páratlan tájakat, a szűkebb környezetünk is tartogat számos lehetőséget arra, hogy találjunk valami szépet, hogy rácsodálkozzunk valami különlegesre, vagy hogy egyszerűen jobbá tegyük egy kicsit a világot. Mutatunk négy fenntartható, alternatív megoldást utazás helyett.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

fenntartható | városok | környezetvédelem | ökotudatos | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom