Útnak indult a világ legnagyobb, gigantikus tengerjáró hajója

A 365 méter hosszú Icon of the Seas húszemeletes és 7600 utas befogadására alkalmas.

A Royal Caribbean Group hajója Miamiból indult hétnapos szigetnéző körútra a Karib-tengeren. Csütörtökön a hajó névadó ünnepségén részt vett az argentinok focivilágbajnok csapatkapitánya, Lionel Messi, aki egy focilabdát helyezett egy erre a célra épített állványra, mellyel a hagyományos szerencsehozó palacktörést váltották ki.

A gigantikus jármű azonban most elsősorban a környezetvédelmi problémák miatt került a figyelem közzépontjába. A környezetvédők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a környezetbarátabbnak tartott cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő hajó károsabb lehet a környezetre, mintha hagyományos üzemagy hajtaná.

Bár az LNG tisztábban ég, mint a hagyományos hajózási üzemanyagok, fennáll a veszélye, hogy a gáz egy része kiszökik, és metán kerül a légkörbe, aminek üvegházhatása sokkal nagyobb, mint a szén-dioxidé.

A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa szerint az LNG mint tengeri üzemanyag több mint százhúsz százalékkal több üvegházhatású gázt bocsát ki az az életciklusa során, mint a tengeri közlekedéshez használt gázolaj.

A hét elején egy jelentést is közzétettek, amely szerint az LNG-vel üzemelő hajók metánkibocsátása magasabb, mint azt a jelenlegi szabályozás feltételezi. A Royal Caribbean szerint az Icon of the Seas huszonnégy százalékkal energiahatékonyabb annál, mint amit a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a modern hajókra vonatkozóan előír.

A hajóutak az egyik leggyorsabban növekvő turisztikai ágazatot képviselik, és különösen a fiatalok érdeklődnek egyre inkább a körutazások iránt.

Az Icon of the Seas egy új hajósorozat első darabja, amelyet a cég tervei szerint újabbak követnek majd.

(Forrás: BBC, képek: Royal Caribbean)

óceánjáró | kibocsátás | hajó | a világ legnagyobb | Icon of the Seas

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom