Ezek a világ legszebb könyvesboltjai

A világ leglenyűgözőbb könyvesboltjai esztétikumuk, egyedi történetük vagy figyelemre méltó gyűjteményük miatt vonzzák az olvasás szerelmeseit.

Kínától Argentínán át Hollandiáig találhatunk olyan üzletet, ahol hosszú órákat el tudnánk tölteni nemcsak a könyvek lapozásával, hanem a belső terekben való gyönyörködéssel.

Yanjiyou kapszula könyvesbolt (Csejiang tartomány, Kína)

A YanjiYou Capsule Bookstore épületét földöntúli csodának tartják. A hegyek és az erdők ölelésétől elzárt Tongluban alakult át az Atelier TAO+C építészirodának köszönhetően egy sárból és fából épült ház kapszulaszállodává, könyvtárrá és könyvesbolttá. A teljes egészében üvegborítást kapott keleti fal és a lesüllyesztett olvasógödör az épület egyedi elemei közül is kiemelkednek.

Dujiangyan Zhongshuge könyvesbolt (Csengtu, Kína)

Amikor 2020-ban megnyílt a Dujiangyan Zhongshuge Könyvesbolt, Kínában a csapból a szürreális remekmű folyt. A spirálokkal és szoborpolcokkal tarkított, maximalista stílusú könyvesboltnak a testvérüzlete hasonlóan extravagáns és Tajcsu városában található.

El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires, Argentína)

Nem csoda, hogy a Buenos Aires-i Recoleta negyedben található El Ateneo Grand Splendid már többször is a világ egyik legszebb könyvesboltja lett. A könyves mennyország egy régi színházban található, amely egykor operaelőadásoknak és filmvetítéseknek adott otthont. Az eredeti épületet 1919-ben Peró és Torres Armengol tervezte.

The Center for Fiction (Brooklyn, New York)

A Brooklyn Fort Greene szomszédságában található Center for Fiction kétszáz éves múlttal rendelkezik, eredetileg New York-i Mercantile Library néven nyitotta meg a kapuit. A jól felszerelt könyvesbolt mellett az irodalmi központban kávézó, bár és klubtagok számára fenntartott exkluzív részleg is található.

Van der Velde in de Broeren (Zwolle, Hollandia)

A boltíves mennyezet és az ólomüveg ablakok elképesztő környezetet biztosítanak a holland könyvesbolt számára. Az üzlethelyiség valaha templom volt. Alapjait 1466 és 1512 között a domonkosok építették és csupán 2013-ban született újjá könyvesboltként. A könyvrajongók mellett előszeretettel keresik fel a helyet azok is, akik egy kis borzongásra vágynak. A templom kriptáiban egy emberi csontváz is található. Hermannt 2010-ben tárták fel a régészek.

Daunt Books (London, Anglia)

A londoni székhelyű könyvesbolt egy lenyűgöző Edward-korabeli épületben található Marylebone-ban. Noha a Daunt tekintélyes szépirodalmi gyűjteménnyel rendelkezik, úti könyvei miatt kerül a leggyakrabban a figyelem középpontjába. Emellett természetesen az ide betérők nem tudnak elmenni szó nélkül pazar építészeti elemei, így tetőablakai, tölgyfa erkélyei és az ólomüveg díszei mellett sem.

La Increíble (México City, Mexikó)

A minimalista olvasók számára kötelező úti cél a mexikóvárosi La Increíble. A padlótól a mennyezetig érő polcokat hangulatos térben helyezték el, és gyakran biztosítanak mesés hátteret felolvasó esteknek és egyéb kulturális programoknak. Fontos megkülönböztető jegye, hogy az üzletben található kínálat nagy része dizájnkönyvekből áll.

Libreria Palazzo Roberti (Bassano del Grappa, Olaszország)

A Libreria Palazzo Roberti egy 17. századi nemesi palotában található, Bassano del Grappában és családi vállalkozásként működik. A belső térben a látogatók a könyvek mellett három emeletnyi történelmet láthatnak, az antik berendezések mellett a lenyűgözően felújított freskók is mágnesként vonzzák a tekintetet.

(Forrás: Architectual Digiest, fotók: Getty, Su Shengliang, Mauro Roll, Michelle Rose, Ben Vulkers, Camila Cossio, Lannoo Publishers)

dizánj | enteriőr | könyvesbolt | építészet | design

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom