A Világítótornyok útja, Spanyolország másik Caminója

Egy évtizeddel ezelőtt hat galíciai barát azt találta ki, hogy sétaúttal köti össze a partvidék hosszú homokos strandjait, gránitszikláit és nyugalmat sugárzó, madarakkal teli torkolatait, hogy mások is megismerhessék szeretett hazájukat.

Egy olyan összefüggő ösvényt akartak létrehozni, amely a régi bálnavadászkikötőt Malpicát a finisterrei világítótoronnyal köti össze, amit már a római időkben is a "világ végének" tekintettek.

Az Ardeleirói malmok Malpica mellett

A település nevének eredete (mely galíciaiul Fisterra) a latin finis Terræ vagyis A világ vége kifejezés, mivel az a kontinentális Spanyolország legnyugatibb részén helyezkedik el. Hajózási szempontból a világ legveszélyesebbjei közé tartozik ez a partszakasz, ezért kapta a Costa da Morte (A halál partja) nevet, és ezért is található itt annyi világítótorony.

A helyi halászoktól és gazdáktól megtudták, hol futnak rejtett ösvények, és összeállították a biztonságos útvonalak térképét, amelyet először a Facebookon osztottak meg csoportos sétákat ajánlva a születő ösvény egyes szakaszain. 2014-ben létrehoztak egy nonprofit egyesületet, amelynek önkéntesei megkezdték a növényzet irtását és az útvonal kijelölését.

A finisterrei világítótorony

A kétszáz kilométer hosszú utat nyolc szakaszra bontották, melyek mentén szálláshelyek, éttermek, bárok, pékségek, sőt, még taxik is várják a látogatókat.

Vannak zarándokok, akik Szent Jakab-útjáról letérnek a finisterrei világítótoronyhoz, de kevesen ismerik a klasszikus útvonalnál kevésbé zsúfolt és meditatívabb világítótorony-utat, amely Európa egyik legérintetlenebb vadregényes partvidékén vezet.

A Nariga világítótorony

 

Tengeri éghajlatával és a hatalmas, vad óceán látványával Galícia Wales vagy Bretagne vadabb változatának tűnik. Zord hegyoldalaira fenyőerdők és vadvirágok tapadnak, falvainak kőházait hortenziák díszítik.

Itt található a Nariga világítótorony, amelynek alapja egy hajó orrára hasonlít, és a gyaloglást olyan festői strandokon szakíthatjuk meg egy kis úszással, mint a Playas de Trece, amely fölé Európa egyik legnagyobb homokdűnéje magasodik, a Monte Branco, de a rózsaszín gránitsziklákkal keretezett Praia de Reira is idilli pihenőhely.

Praia de Reira

A kettő között az Angol temető őrzi egy 1890-es hajótörés tragikus emlékét, amelyben 172 tengerész vesztette életét, és ami miatt egy brit újságíró a halál partjaként nevezte el ezt a szakaszt. A hajószerencsétlenség nyomán, hogy megelőzzék a további tragédiákat, sebtében fel is húztak innen nem messze egy világítótornyot 1896-ban, ez lett a Cabo Vilan, Spanyolország első elektromos világítótornya.

A helyiek azonban nemcsak a világítótornyokban bíztak. A halászok feleségei egykor állítólag a Hegyi Szűz kápolnájához (Ermida da Virxe do Monte) jártak fel, hogy a segítségét kérjék a szerencsés utazáshoz, de biztos, ami biztos, a tetőre is felmásztak, hogy megfordítsák a cserepeket abban a reményben, hogy ez megváltoztatja a szél irányát, és hazahozza a férjeiket.

Cabo Vilan

De az útvonalon nemcsak ilyen magányos és meditatív helyeken mélyülhetünk el, mert ott van például Camarinas nyüzsgőbb halászkikötője is, majd az utolsó szakaszon ismét egyik káprázatos tengerpart jön a másik után: Nemina vad szörfös strandja, a Playa de Rostro és a Playa de Arnela, egészen a Fisterra mögötti Mar de Fora strandig, az út végén pedig Finisterre világítótoronya áll, ahol a kelta druidák már jóval Szent Jakab születése előtt szertartásokat tartottak a Napnak szentelt oltárnál.

Ezen az öt csodaszép tengerparti úton is érdemes egyszer végigsétálni, a norvég El Camino pedig van olyan látványos, mint az eredeti.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

világítótornyok útja | camino | galicia | spanyolország | Fisterra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom