Ablakszigetelés: a kulcs az energiamegtakarításhoz

Az ablakszigetelés a legfontosabb tényező a hatékony hő- és energiamegtakarítás szempontjából. Egy minőségi kivitelezéssel nemcsak a hideg és meleg levegő beáramlását korlátozhatjuk, hanem csökkenthetjük a zajszintet is.

Milyen az ideális ablakszigetelés?

A jó ablakszigetelés kapcsán az elsődleges szempont a légáteresztés minimalizálása. Az ablakoknak tökéletesen kell záródniuk: nem szabad semmiféle repedésnek vagy hézagoknak lenniük a keretben vagy az ablakszárnyak között.

Így biztosíthatjuk azt is, hogy az épület hőmérséklete a kívánt hőfokon maradjon. Mindazonáltal, a minőségi ablakszigetelésnek képesnek kell lennie meggátolnia a zaj behatolását is. Ezt a megfelelő tömítéssel, minőségi gumitömítésekkel és speciális szigetelőanyagokkal érhetjük el.

Az ablakszigetelés néhány alaptípusa

Jó, ha tudjuk, hogy a Thermo-lak egyik szolgáltatása az utólagos ablakszigetelés, ami svéd bemarásos technológiával készül, így akkor sincs gond, ha az alább felsorolt lehetőségekkel nem rendelkezünk!

  1. Fix ablakok: ezek az ablakok nem nyithatóak, ám kiválóan szigetelnek, mivel nincsenek nyílásokon keresztülömlő levegők. Ideálisak olyan helyiségekbe, ahol a kilátás a fontos, nem a szellőzés.
  2. Hangszigetelő ablakok: ezt a nyílászárótípust kifejezetten arra tervezték, hogy kizárhassuk velük a külső zajokat. Speciális üvegrendszerrel és többrétegű szerkezettel készülnek ennek érdekében.
  3. Kettős és hármas üvegezés: ezek az ablakok több rétegben készülnek. A rétegek között egy vagy több üvegezési réteget helyeznek el, melyeket kripton- vagy argongázzal töltenek ki. Ez a szerkezet jelentős mértékben csökkenti a hőveszteséget.
  4. Hőhídmentes ablakok: ezeket az ablakokat a hőátvezetési útvonalak minimalizálására tervezték. A páralecsapódást és az energiaveszteséget egyaránt csökkentik.
  5. Biztonsági ablakok: ezen nyílászárók anyaga ellenáll a betörési kísérleteknek. Törésálló vagy laminált üveggel felszereltek, így védve otthonunkat az illetéktelen behatolóktól.
  6. UV-szűrős ablakok: speciális bevonatuk révén megszűrik az ultraibolya (UV) sugarakat, ezáltal csökkentik berendezési tárgyaink kifakulását.
  7. Részleges ablakszigetelések: ezek a szigetelések olyan pluszbevonatok, amelyekkel meglévő ablakaink szigetelőképességét javíthatjuk. Ilyenek az ablaktömítések, az ablakfóliák vagy a másodlagos üvegezés.
  8. Energiatakarékos ablakok: speciális üvegezésük által redukálják a hő átvitelét, és ezzel növelik az épület energiahatékonyságát. Ez a hosszú távú befektetés nemcsak csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, hanem jelentősen javítja az épület kényelmét és értékét is.

Hogyan tartsuk karban az ablakszigetelést?

Az ablakszigetelés tartóssága érdekében szükséges annak rendszeres karbantartása is. Idővel a tömítőanyagok elöregednek és kopnak, ezért rendszeresen ellenőrizni kell azok állapotát. Általánosságban elmondható, hogy évente legalább egyszer célszerű átnéznünk, hogy még sokáig jól szuperáljanak.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram