Az Adidas forradalmasítaná az iparágat egy 100%-ban újrahasznosítható cipővel

A német sportszergyártó elkötelezett a fenntarthatóság iránt, évek óta dolgoznak már környezetbarát gyártási megoldásokon. Ennek eredményeképpen az új Futurecraft Loop egyszerűen és teljes egészében újrahasznosítható.

Környezetünk megóvása szempontjából jelenleg a rengeteg műanyag jelenti a legnagyobb problémát. A műanyagszennyezés egyre súlyosabb gondokat okoz a világ különböző pontjain, ehhez pedig a kidobott edzőcipők is hozzájárulnak. Szerencsére azonban egyre több vállalat és dizájner fog össze a fenntarthatóság érdekében, néhány remek példát – köztük Adidas + Parley for the Oceans – mi is összegyűjtöttünk.

A káros folyamat megakadályozása érdekében az Adidas hat év alatt egy olyan gyártástechnológiát fejlesztett ki, aminek köszönhetően

az edzőcipők 100%-ban újrahasznosíthatók, és még ragasztót sem használnak hozzá.

Az új Futurecraft Loop edzőcipő egyetlen anyagból készül, ez a hőre lágyuló, avagy termoplasztikus poliuretán – rövidítve TPU – ami lényegében egy újrahasznosítható műanyagfajta. És éppen ez adja az erejét, hogy egyetlen hozzávalóból készül az egész, más edzőcipők legyártáshoz ugyanis tizenkét-tizenöt különböző anyagot használnak, sokkal nehezebbé téve az újrahasznosítást.

Ennek a cipőnek tehát minden egyes részét, a nyelvét és a talpát is ugyanabból a hozzávalóból készítették el, az összeillesztéséhez pedig ragasztóra sem volt szükség, csupán némi melegre. Hő hatására ugyanis a különböző TPU-komponensek formája és szerkezete megváltozik, a cipő egyes elemei pedig szépen összeolvadnak.

Az Adidas szerint a végeredmény nemcsak egy tartós, kényelmes és környezetbarát edzőcipő, hanem egy fontos mérföldkő, új üzleti modell és kinyilatkoztatás is egyben.

Az egész iparág számára példaértékű lehet ez a modell, amelynek végén nem a szeméttelepen landol a használt cipő, hanem az újrahasznosítást követően egy új lábbeli készül belőle. Tökéletes körforgás, amely során nem keletkezik hulladék, és semmi nem vész kárba.

A Futurecraft Loop jelenleg tesztelés alatt áll, kétszáz kiválasztott sportoló adhat majd róla visszajelzést. Szélesebb körben a tervek szerint 2021-től lehet majd kapni, az áráról azonban még nincs hír.

Ez is érdekelhet:

Újrahasznosított műanyag palackokból készültek a legújabb Ralph Lauren pólóingek

Szerencsére az elmúlt években a divatipar számára is egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatos magatartás. Ennek remek példája az újonnan bemutatott Ralph Lauren-kollekció.

(Képek: Adidas)

környezetszennyezés | edzőcipő | adidas | újrahasznosítás | műanyag

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom