Olyan magasan fut Tibet első, fantasztikus gyorsvasútja, hogy az utasoknak extra oxigén kell

Szó szerint lélegzetelállító!

Tibetben átadták a tartomány első gyorsvasútját, ami olyan magasan van, hogy az utasoknak extra oxigénre van szükségük a szerelvényen, írja a CNN-re hivatkozva a Telex.

A tibeti tartományi központot, Lhászát Nyingcsi városával összekötő 435 kilométeres vasútvonal június 25-i átadásával a kínai szárazföld mind a 31 tartományi szintű régiója számára lehetővé vált a nagysebességű vonatközlekedés.

Tibetben nem volt könnyű feladat nagysebességű vasutat építeni, az útvonal mintegy kilencven százaléka háromezer méternél magasabban van a tengerszint felett. Az elképesztő adatok itt nem érnek véget:

121 hídon és 47 alagúton haladnak át a vonatok, és 5,6 milliárd dollárt (1700 milliárd forint) költöttek a vonal megépítésére.

A nagy magasságban közlekedő Fuxing vonatok

automatikus oxigénellátó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek az oxigénszintet valamivel magasabban tartják, mint a légkörben található átlagos szint.

A vonatok ablakai pedig speciális üvegréteggel vannak ellátva, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a régióban tapasztalható magas UV-szintnek.

A vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladnak – ez jóval alacsonyabb, mint a Kína más hasonló vonalain megszokott 350 km/h maximális sebesség. Jelenleg közel negyvenezer kilométernyi gyorsvasútvonal szeli át az országot, összekötve Kína összes nagy megavárosi klaszterét. A hálózat várhatóan hetvenezer kilométerre bővül 2035-re.

És azt láttad, hogy nem mindennapi lehetőséget kap most az, aki körbevonatozná Amerikát?

(Fotók: Getty, forrás: CNN, Telex)

gyorsvasút | tibeti tartomány | kína | lhásza | gyorsvonat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom