A kínai művészet közellensége készített filmet Vuhanról

Aj Vej-vej ismét feldühíti a Kína Kommunista Pártot.

Coronation a címe annak a majdnem kétórás dokumentumfilmnek, amelyet a leghíresebb kínai kortárs művész, Aj Vej-vej készített a koronavírus-járvány epicentrumáról, Vuhanról. A film a karantén első napjától az utolsóig mutatja be a város életét, főleg abból a szemszögből, hogyan szállta meg és zárta le a kínai hatalom (kis késéssel) a húszmilliós nagyvárost.

Aj Vej-vej hosszú idő óta a kínai kommunista diktatúra kritikusa, aki ellentétben sok nyugati kortárs művésszel, nem egy kényelmes nyugati demokráciából papol az elnyomó rezsimek ellen. Politikai aktivistaként már a kétezres évek elején a kínai rendőrség látókörébe került, aminek oka az volt, hogy olyan témákra irányította a figyelmet, ami tabunak számított a kínai közéletben: Tibet ügye, a korrupció szerepe a szecsuáni földrengés okozta károk terén, többpárti demokrácia stb. Noha már világhírű volt, 2011-ben letartóztatták, és nyolccvanegy napig egy úgynevezett „blacksite-on” (nem hivatalos börtön) tartották fogva, ahol meg is kínozták. 2015-ben elhagyhatta Kínát, azóta emigránsként élt Berlinben, jelenleg pedig az angliai Cambridge számít az otthonának.

„A Coronation a kínai állami ellenőrzést mutatja be a vuhani karantén első napjától az utolsóig – írják a film készítői. – Bemutatja a víruskezelésre adott brutálisan hatékony, katonai választ: napok alatt felállítottak sürgősségi kórházakat, 40 ezer egészségügyi dolgozót vezényeltek a városba az ország egész területéről, a város lakóit az otthonaikba zárták.”

Aj Vej-vej nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Kína a világ szeme előtt, mégis relatíve csendben Kína a 21. századi, 2.0-s elnyomó diktatúrák tökéletes megtestesítőjévé vált.

A dokumentumfilm hat dollár, mintegy 1800 forint ellenében megnézhető a Vimeón, a trailert viszont bárki láthatja.

aj vej-vej | kína | diktatúra | vuhan | video

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom