Alapszabályok az idős kutyák gondozásával kapcsolatban

Emberi léptékkel mérve a kutyák életkora sajnos túlságosan is rövid. Hisz mintha csak a múlt héten lett volna, hogy hazahoztuk azt az apró kis szőrgolyót, és most már őszül a bundája, egyre komótosabban mozog és sokkal többet pihen.

 

Az öregedés elől sajnos egyetlen négylábú sem menekülhet, egy felelős gazdi viszont nagyon is sokat tehet azért, hogy idős kedvence minél jobb bánásmódban részesüljön, és ezáltal akár évekkel meghosszabbodjon az élete.

 

Étrendbeli változtatások

 

A kutyáknak minden életszakaszban más-más összetételű táplálékra van szüksége. Míg élete kezdetén csak anyatejjel táplálkozik, utána átáll a szilárd táplálékra, felnőttként pedig kiegyensúlyozott étrendet követ, idős korában viszont szintén változtatni kell az étrendjén. Ma már a legtöbb márka külön eledelt kínál az idős kedvenceknek, a Petgurunál kapható Panzi tápok kínálatában is elérhető Light/Senior változat.

Ez az eleség alacsonyabb zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, ami azért fontos, mert az öregedő kutyák aktivitása nagymértékben lecsökken, emiatt könnyen túlsúlyossá válhatnak, hisz egyszerűen nem mozogják le a bevitt energiát. A könnyen emészthető összetevők szintén sokat nyomnak a latban, hisz az idős állatoknak már lehetnek emésztőrendszeri panaszaik, így érdemes gyomor- és bélkímélő eledellel etetni őket.

 

Mindemellett nagyon fontos a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele is, hiszen ezek hozzájárulnak a szervezet egészségéhez, így később jelentkezik például ízületi gyulladás, csontritkulás, illetve az érzékszervek nagyfokú romlása.

 

Aktív, de kímélő életmód

 

Még a legizgágább kutya is komótossá és lassúvá válik öregkorára. Hisz az ízületei már nem olyan rugalmasak, az izmai elsorvadnak, az állóképessége is csökken, így nem is lehet elvárni tőle, hogy olyan aktív legyen, mint fiatal éveiben.

 

Ezért figyelj oda arra, hogy ne terheld túl az állatot. Ha nem bír már több kilométert lefutni és láthatóan nagyon kifárasztja a hegyi túrázás, akkor ne erőltesd. Ne parancsolj rá, hogy tizedszer is hozza vissza az eldobott labdát, ha szemmel láthatóan lepihenne egy kicsit. Tartsd szem előtt, hogy kedvenced már idős, ezért nem olyan mozgékony, mint korábban.

 

Persze azért nem szabad teljesen kiiktatni a mozgást, mert az épp olyan káros, mintha túlzásba vinnéd. Legyen meg ugyanúgy a napi séta és a játék, csak épp rövidebb távon és kevésbé intenzíven.

 

Sok-sok türelem

 

Az öregkorral sajnos együtt jár a fizikai és a mentális hanyatlás is. Előfordul, hogy a kutya már nem hall jól, emiatt nem jön azonnal, ha hívod, és a parancsszavaknak sem engedelmeskedik elsőre. Ha a látása romlik, bizonytalanabbá válhat a mozgása, de akár széklet- és vizeletvisszatartási problémák is adódhatnak.

 

Ezek miatt azonban soha ne büntesd vagy szidd az állatot! Légy vele türelmes, hisz időskorban természetes az efféle leépülés. Csak használd ki minél jobban azt az időt, amit még együtt tölthettek, hisz hamar eljön majd a nap, amikor kedvenced örökre átkel a szivárványhídon.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom