Sötét múltról mesél az idilli kis sziget: ez az egyetlen brit hely, ahol náci munkatáborok működtek

Viktoriánus korabeli erődítmények tarkítják a szélfútta partokat, a zöld növényzet bunkereket és alagutakat takar. Ez a 2100 lakosú, Csatorna-szigetekhez tartozó Alderney, ahol az utcák csendesek, a pubokban pezseg az élet, és nincsenek közlekedési lámpák. Az utcasarkok azonban sokkal sötétebb időkről mesélnek.

A Csatorna-szigetek az egyetlen brit terület volt, amelyet a németek megszálltak a második világháború alatt. Egyedül Alderney lakosságát evakuálta a brit kormány, ennek nyomán pedig 1940-ben német csapatok költöztek a szigetre, és Hitler parancsát követve bevehetetlen erőddé alakították át azt.

Tengerészeti távolságmérő torony

Több ezer, Oroszországból, Spanyolországból, Franciaországból, Lengyelországból és Algériából származó rab több száz bunkert, ágyúállást, falat és egy alagútkomplexumot épített fel a szigeten. Ezeknek a tragikus eseményeknek az emlékét őrzi a Occupation Trail (Megszállás-útvonal), ahol a világháborúhoz kapcsolódó helyszínek tárulnak fel.

Kapuoszlopok a Borkum tábor bejáratánál

Ezek közé tartozik a négy munkatábor: Helgoland, Borkum, Norderney és Sylt, ahol az évtizedekkel ezelőtti hivatalos becslések szerint körülbelül négyszáz ember halt meg.

Az egyik alagút

A táborok helyszínein ugyanakkor nem mindenhol maradt nyoma a háborús történelemnek. Syltnek tíz barakkja volt, amelyekben körülbelül ezer európai és oroszor foglyot tartottak fogva. A Syltről a parancsnoki villához vezető alagút ugyanakkor még ma is létezik. Egy másik tábor helyén ma egy házakkal teli utca áll, a bejárat oszlopai beleolvadnak az utcaképbe. Egy harmadikből kemping lett, a negyediken pedig út fut keresztül, egy tejgazdaság mellett.

A Norderney tábor helyén most farm áll

Alderneyben évente két megemlékezést tartanak, egyet májusban a háború hivatalos befejezésének emlékére, egyet pedig december 15-én, a szigetlakók felszabadulás utáni visszatérésének évfordulóján. Az áldozatok fő emlékműve a sziget közepén található, és az 1960-as években állíttatta az egyik lakos, Sally Bohan családja. A szigetet ugyanakkor máig viták övezik annak kapcsán, hogy hogyan lehet emlékezni a náci atrocitásokra, és tudatosan élni azokon a helyeken, ahol a gaztettek történtek.

(Forrás: New York Times, képek: Getty Images)

Alderney | Csatorna-szigetek | nácik | Nagy-Britannia | második világháború

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom