Álomutazásuk megfestésére hívja a fiatalokat az Alkoss szabadon művészeti pályázat

Szárnyalj szabadon! alcímmel hirdetett művészeti pályázatot a Bodó Galéria és Aukciósházban az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány. A pályázatra nyolc-tizenhárom, illetve tizennégy-húsz év közötti fiatalok jelentkezését várják a szervezők, valós vagy képzeletbeli álomutazásuk megfestésével vagy rajzolásával. A pályázat ötletgazdáival, Gerendai Károllyal, a Budapest Park társtulajdonosával és Horváth Norberttel, a Vesta Home Zrt. alapító-tulajdonosával beszélgettünk.

A felhőtlen gyerekkort célul kitűző kezdeményezést a fiatalok alkotásra ösztönzése, valamint a rászoruló gyermekeket nevelő óvodák támogatása szándékával álmodták meg.

A nyertes pályamű alkotója mindkét korosztályban a főtámogató Budapest Airport által felajánlott párizsi úttal lesz gazdagabb, a legjobb alkotásokat elárverezik, és a bevételből óvodák számára vásárolnak fejlesztő eszközöket, valamint udvari árnyékolókat.

Szárnyalj szabadon! – szól az Alkoss szabadon pályázat alcíme, és az alkotás közbeni szárnyalásra ösztönöz az Alkoss szabadon kisfilmjének hangulata is. Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere felejthetetlen élményt ígér a díjazottaknak a zenekar Budapest Parkban tartott koncertje előtt.

A már hagyományosnak mondható eseményen a pályázat nyertesei tízezer rajongó előtt, a nagyszínpadon vehetik át elismerésüket – ahogyan ez a tavalyi évben is történt, amikor a zsűri több száz, színvonalas alkotásból választhatta ki a legjobbakat.

A tavalyi nyertesek

A nyertes alkotások utóélete is izgalmasnak ígérkezik: a nyár folyamán az ország több pontján kiállítják őket a nagyközönség számára, majd a Bodó Galériában szervezett exkluzív eseményen árverezik el a műveket, és a bevételből rászoruló óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Honnan indult ez a kezdeményezés? – kérdeztük a pályázatot bemutató sajtótájékoztatón az ötletgazdákat, azaz Horváth Norbertet és Gerendai Károlyt.

Horváth Norbert: – Amikor első alkalommal felvetődött bennem az Alkoss szabadon pályázat gondolata, csak az lebegett a szemem előtt, hogy néhány rászoruló óvodának megoldást találjunk a nyári udvari árnyékolás problémájára. Gerendai Károllyal mindkettőnknek nagy szerelme a kortárs művészet, és amikor tavaly megálmodtuk ezt a kezdeményezést, majd elkezdtük kidolgozni a részleteket arról, hogyan lehetne kivitelezni a fiatal művészek támogatását, illetve azt, hogy teret adunk nekik, akkor összehozott minket a sors Barát Hellával, az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom alapítójával, így az óvodák támogatásának kezdeti célját is könnyebben beilleszthettük a programunkba. Szerencsére Karcsinak volt – és van – egy Budapest Parkja, ahol ezt tágabb keretek között meg tudjuk valósítani. Tényleg egy beteljesült álomról beszélgethetünk, és őszintén szólva, tavaly nem gondoltuk, hogy idén ilyen nagy nevű cégek állnak be a kezdeményezésünk mögé.

Bizonyára sok felkérést kapsz, miért érezted úgy, hogy ehhez érdemes csatlakozni?

Gerendai Károly: – Igazából olyan sokat nem kellett rajta gondolkodni. Egy rendezvényen találkoztunk Norbival, aztán arról kezdtünk el beszélgetni, hogy kit mi érdekel. Elárulta, hogy szeretne valamilyen irányba elindulni, amivel a művészetet és a fiatalokat lehet támogatni, megszólítani. És mivel ezek a dolgok nem állnak távol tőlem és a Budapest Parktól sem, ezért úgy voltam vele, próbájuk meg konkrét formába önteni az ötletet. Onnantól kezdve aztán csak kapkodtam a fejem, mert Norbi hetente hívott az újabb és újabb fejleményekkel. Idén már a második kiírásnál tartunk, a kezdeményezés valóban komolyabbá vált, mint azt tavaly ilyenkor reméltük volna. Sajnos még mindig sok az elkallódó fiatal tehetség az országban, és kevés az olyan fórum, ahol egyáltalán bemutatkozhatnak azok, akik még nem jutottak el arra a szintre, hogy galériák dolgozzanak velük. Norbi szerencsére kitalálta a megfelelő platformot ehhez, és össze tudta kötni egy ilyen jótékonysági akcióval, ami így együtt egy nagyon jó és szép sztori, mindenkinél betalál. A népszerű művészeknek köszönhetően pedig sokkal könnyebben meg tudjuk szólítani a potenciális korosztályt.

– Ha most lennétek gyerekek vagy fiatal felnőttek, milyen alkotással indulnátok el?

Gerendai Károly: – Bevallom, sose volt nagy tehetségem a festéshez vagy a rajzoláshoz, ezért nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán be mernék-e nevezni egy ilyen pályázatra. Most talán annyival könnyebb a helyzet, hogy azon túl, hogy alkoss szabadon, van egy követhető vezérfonal. Nyilván egy álomutazáshoz kapcsolható élményt vagy vágyat próbálnék meg lerajzolni vagy lefesteni. Úgy vélem, amikor kötetlen az irány, abba nehezebb belevágni, mint amikor van valami, ami mentén el lehet indulni. Az utazáshoz erősen társul a képi világ, nagyon beég az ember fejébe, hogy egyes helyeken mit látott. Nem véletlenül készül ilyenkor rengeteg fotó – ebből a szempontból tehát hálás téma.

Ami az én álmaimat illeti, hála istennek elég sok helyen megfordultam a világban, de ez nem azt jelenti, hogy elfogytak volna azok, ahová még szeretnék eljutni. Bár jártam már a kontinensen, de évek óta tervezgetek egy nagyobb ázsiai körutazást, mert most azok az országok lennének a középpontban, amelyek eddig kimaradtak. Nem voltam még Tibetben, Mongóliában vagy Burmában sem, mint ahogyan Kínának és Indiának is vannak még számomra felfedezetlen részei. Előfordult már, hogy hónapokra elvonultam egy távoli tájra, ezt jó lenne újra megcsinálni, hiába nem egyszerű a logisztikája.

Horváth Norbert: – Izgalmas kérdés, mert én meg középszerűen rajzolok. Alapvetően az álomutazásom egy afrikai szavannatúra volt, amire tavaly szerencsére eljutottam. A másik nagy vágyam Amerikához kapcsolódik: szeretnék egyszer a 66-os úton az ország egyik végéből a másikba autózni vagy motorozni, de egy óceáni hajóútra is örömmel mennék. Az a típusú nyaraló vagyok, aki nem egy fix helyen pihen, hanem szeret kalandozni, túrázni, és jó sokat kirándulni. Tehát mindenképp élményt vagy kalandot rajzolnék le.

– Zsűritagként milyen szempontokra figyeltek a pályaművek elbírálásakor?

Gerendai Károly: – Nincsenek előzetes szempontjaim. Gyűjtöm a kortárs képzőművészeti alkotásokat, és ennek kapcsán is gyakran megkérdezik, mi alapján választok műveket. Nem egy trend vagy iskola mentén gyűjtök, hanem érzelmi viszony kell, hogy kialakuljon azzal, amit látok. Ha valami megtetszik, számomra teljesen mindegy, milyen a technikája, a színvilága, vagy mi az üzenete. Ha megszólított, akkor szeretnék vele „együtt élni” és nézegetni. A beérkező pályaművek között is biztosan lesznek olyanok, amelyek majd valamiért jobban tetszenek.

Horváth Norbert: – Karcsival nem vagyunk szakmabeliek, mi tényleg az emocionális érzékeinkre hagyatkozunk. Megnézzük, mi tetszik, illetve mi az, ami nekem átadja a pályázat által képviselt életérzést. Ez alapján döntök. Egyébként természetesen van egy értékelési szempontrendszere a pályázatnak – ami a kiírásban is szerepel –, és annak mentén zajlik majd a közös zsűrizés, amelyhez szakmai tudásával a legtöbbet  Bodó János, Sávolt Karolina és Csorba Anita tesz majd hozzá.

– A pályázatot bemutató kisfilmben elhangzott, hogy a Vesta Home közel áll a művészethez, hiszen egy festőhöz hasonlóan a fénnyel és a színekkel játszik, csak nem vásznon, hanem lakástextilen vagy egy külső árnyékolón. Mit kell tudni az óvodáknak telepítendő napvitorlákról?

Horváth Norbert: – Nagyon sok óvodában nincs árnyékolás a homokozók és a játszóterek fölött. Ez sajnos azt jelenti, hogy amikor a melegben a gyerekek kimennek játszani, a homokozó felmelegszik, a mászóka pedig felforrósodik – utóbbitól akár égési sérüléseket is szenvedhetnek. Ezért találtuk ki ezeknek a tereknek a leárnyékolását. Így segíthetünk a problémán, és az UV-sugárzástól is megvédjük a gyerekeket. A támogató partnerek, azaz a Budapest Airport, az Avalon Park és a Regio Játék bekapcsolódásával egy nagyon pozitív dolog indult el, új szintre helyezve ezt a kezdeményezést, így még több mindenben tudunk segíteni az óvodáknak. Mérhetetlen boldogsággal tölt el, hogy ennyi nagy múltú, neves támogató és szakmai partner csatlakozott a kezdeményezéshez, már annak indulása idején, illetve a második évben.

Sávolt Karolina – Jégmadarak szabadon

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány 2023. március 31. és április 30. között várja a beérkező alkotásokat, amelyeket egy nyolc tagú zsűri bírál el.

A pályaművek vászonra vagy papírra készülhetnek A3, A2 vagy A1 méretben, akvarell vagy olaj technikával festve, vagy akár rajz formájában is.

A jelentkezésre buzdító spot zenei aláfestése EMILY saját szerzeménye, aki szárnybontogatásával maga is példakép lehet az alkotó kedvű fiatalok számára. A pályázat kiírói szeretnék, ha évről-évre születne egy dal, amely a kezdeményezés himnusza lehet. 2023-ban az első ilyen himnusz megalkotására felkérték EMILY-t, aki azonosulva a kiírás eszmeiségével, örömmel látott neki a feladatnak. A dal bemutatását a nyár kezdetén tervezik.

Az Alkoss szabadon pályázat részletei és a jelentkezés a kezdeményezés honlapján érhetők el.

festmény | párizs | rajz | utazás | pályázat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom