Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

A modern dizájn és a természetközeliség találkozása, egyedi belsőépítészeti megoldások jellemzik az Allee bevásárlóközpont megújult belső tereit. A XI. kerület szívében található üzletkomplexum felújítása a dizájn oldaláról a látványos sarki fényt megidéző, légtérbe függesztett láncfüggöny rendszerrel, és a magyar történelmi festmények interpretációjával teljesedett ki. A vásárlói élmény mellett a modern építészeti megoldások és a fenntarthatóság került a középpontba.

A bevásárlóközpont két főbejáratánál található nagyméretű üveghomlokzat az üvegtetővel már eddig is látványos eleme volt az épületnek. A tervezők leginkább ezt a két teret használták ki arra, hogy

egy-egy ikonikus légtérinstallációval megváltoztassák a belső térérzetet.

Az Október huszonharmadika utca felőli átriumba tavaly november közepén helyezték ki az alumínium mozaikokból álló, óriás mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccatót”. Felületére diplomás képző- és iparművészek által megálmodott képi világ került Színyei Merse Pál három világhírű festményének újraformálásával, így izgalmas elegyet alkot a régmúlt idők idillje a mai kor hétköznapjaival.

Sarki fény és aranyfüggöny
A két bejárat egyensúlyának megteremtése érdekében a bevásárlóközpont Váli utcai bejáratának átriumába az északi fényt megidéző látványelemet helyeztek el. Az egyedülálló megvalósítással készült installáció a misztikus, ritkán látható sarki fény hangulatát hozza be a belső térbe. Az átriumban az üvegtetőt tartó acélszerkezetre rögzítve egy közel 300 folyóméter hosszúságú sínrendszer található, amelyre felfüggesztették a több kilométer hosszú arany láncrendszert, mely bár nem mozog, mégis

a folyékony mozgás hatását kelti, megelevenítve a csak ritkán látható természeti csodát, az északi fény jelenségét.

A Multi irányításával az Allianz Real Estate és a CBRE IM által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont külső és belső korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. A bevásárlóközpont felújítása jól időzítve a karácsonyi szezonra teljesedett ki a látványos, ívelt aranylánc-függönnyel, mely a természetközeliség érzetével játszik. A tervezők célja egy új, modern és friss belső tér megteremtése volt, amely megfelel a vásárlók elvárásainak, valamint egy saját identitással rendelkező, intimebb és melegebb légkört teremt.

Monumentális méretek a hihetetlen látványért
Az egyedülálló, ívelt vonalakban elhelyezkedő Nordic Light légtérinstalláció nem csupán megjelenésében, hanem méreteiben is impozáns. A 16,320 darab láncszálból álló, 9832 kilogramm összsúlyú függöny 668 négyzetméteren terül el. Ha a láncokat egymás után fűznénk, az hosszabb lenne, mint egy maratoni táv. Díszítő szerepe mellett a csillogó aranyláncok együttese megszűri a fényt, és egyben csökkenti a tetőablakok dominanciáját. Nappal a függöny árnyékoló szerepet is betölt, míg este az íveken végigfutó LED-világítás

csillogó, lágy meleg fényével teremt meghitt atmoszférát a bevásárlóközpont belső terében.

A függönyök néhol leereszkednek az átrium teraszain elhelyezkedő kávézókig némileg takarva, de mégis hangsúlyozva azokat, melyekkel együtt dinamikus, de mégis kifinomult hangulatot teremtenek. A látványos légtérinstallációk, főként napnyugta után, kívülről is jól láthatók, tervezésüknél és elhelyezésüknél a cél az volt, hogy az épületen belül sétálva, az utcai forgalom és mozgás ne vonja el a látogatók figyelmét.

Az Allee régóta fontosnak tartja a modern és formabontó dizájnalkotások beemelését az üzletközpontba. Ilyen kezdeményezések voltak a már tavaly ősz óta látható egyedi mozifal, a mosdófolyosók madaras üvegfala, vagy az étteremterületen, az átgondolt ültetési koncepcióhoz illeszkedő, látványos mennyezetburkolatok megvalósítása. A projekt teljes körű tervezése, koordinálása és kivitelezése a Multi saját építész- és tervező csapata, a TTDesign munkáját dicséri.

Fenntarthatóságban is az élen
Az egyedi látványvilágon és a vásárlói élményen túl a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek. A nemrégiben befejeződött felújítás során önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárd forintot fordítottak. Ennek köszönhetően az Allee az első olyan bevásárlóközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb, kiemelkedő BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén kiválónak bizonyult. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi.

installáció | belsőépítészet | dizájn | design | belső tér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom