Biztonságosnak tartják, valójában tele van mérgező vegyülettel a csapvíz ebben az országban

Bár az amerikai csapvíz minőségét általában véve jónak tartják, és a CDC oldala szerint az egyik legbiztonságosabb a világon, a szövetségi földtani intézet (US Geological Survey) új vizsgálata szerint akadnak eddig fel nem tárt problémák.

Az intézet 2016 és 2021 között gyűjtött mintákat többségében lakóingatlanokból, illetve néhány iskolából városi és vidéki térségekben, de a kutatás kiterjedt a természetvédelmi területek vízforrásaira is, valamint ipari területekre és hulladéktárolók környékére.

A csapvizek mintegy 45 százalékában találtak legalább egyet az úgynevezett örök mérgező anyagokból, vagyis perflour-alkilokból (PFA), amelyeket mesterségesen állítanak elő a legkülönfélébb ipari célokra. Mintegy ötezerféle vegyület tartozik ide.

A PFA mennyisége régiónként és településméret szerint eltérő:

a csapvizek szennyezettsége leginkább a városokban jellemző, különösen az ország északkeleti tengerparti részén, a Nagy-tavak vidékén, valamint az ország központi síkvidékének nagyvárosaiban és Kalifornia egyes részein.

Ugyanakkor az ország vidéki térségeiben nem találtak PFA-anyagokat a csapvizekben.

A kutatás első alkalommal tett kísérletet arra, hogy az egész országra kiterjedően vizsgálja az ivóvíz-hálózatból nyerhető, fogyasztásra szánt vizet. A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (US Environmental Protection Agency) márciusban tett javaslatot arra, hogy a kormány országos szabályokat vezessen be hat PFA-anyag megengedett mennyiségére az ivóvízben. A tervezet olyan anyagokra vonatkozik, amik felhalmozódnak az emberi szervezetben, és a természetbe kerülve nem bomlanak le.

A PFA-k lehetséges káros egészségügyi következményei között említik, hogy daganatos és egyéb betegségekhez vezethetnek, valamint az újszülöttek egészségére is negatív hatással lehetnek.

Eközben a világ több részén, így Franciaországban is a vízhiány okoz rendszeresen problémákat, melyekre különböző innovációkkal keresik a megoldást.

(Forrás: MTI, CDC, képek: Unsplash)

vegyület | PFAS | egyesült államok | csapvíz | PFA

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom