Újabb tilalommal korlátozza a látogatószámot a forgalmas európai kikötőváros

Amszterdam kitiltotta a tengerjáró hajókat a városközpontból, hogy korlátozza a látogatók számát, egyúttal visszaszorítsa a környezetszennyezést, mondván, a hajók nincsenek összhangban a város fenntartható ambícióival.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bezárják az IJ folyó központi állomását, amely az amszterdami főpályaudvar közelében található.

Ahogy sok más városban, úgy Amszterdamban is a tengerjárók váltak a problematikus tömeg egyik fő szimbólumává, miután évente több mint száz hajó köt ki a fővárosban, amely minden évben mintegy húszmillió látogatót vonz.

A tengerjárókkal érkező turistákkal nemcsak az a problémája a városnak, hogy egyszerre sokan vannak, hanem az is, hogy néhány órás látogatásukból nem igazán származik bevétele:

az utazók nemzetközi étteremláncoknál esznek, és nincs idejük múzeumlátogatásra.

A hajók kitiltásában ugyanakkor fontos szempont volt a légszennyezés csökkentése is, egy nagy tengerjáró hajó ugyanis egy nap alatt nagyjából ugyanannyi nitrogén-oxidot bocsájt ki, mint harmincezer teherautó.

Nemrég egyébként az amszterdami repülőtér is korlátozó intézkedéseket hozott.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Amszterdam | tengerjáró | tömeg | óceánjáró | tilalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom