Így küzd Amszterdam a túlturistásodás ellen – Négy dolog, amit átvehetünk a holland fővárostól

Hogy szebb hely lehessen a világ.

Amszterdamban végre fellélegezhettek egy kicsit a helyiek. A tavaly márciusban életbe lépett zárlat miatt szünetelt a turizmus, így  évszázadok óta először nem volt tele a város tízezernyi turistával, akik csak bámulták a kirakatokat, rágyújtottak a kávézókban, és italkülönlegességeket rendeltek minden sarkon.

Amszterdam levegőhöz jutott. És a továbbiakban is szeretne lélegezni.

A holland város egy sor intézkedést hozott annak érdekében, hogy javítson a helyi lakosok életminőségén és egy fenntarthatóbb jövőt teremtsen számukra. Mutatunk néhány – meglehetősen szigorú – amszterdami kezdeményezést, melyeket akár más városokban is bevezethetnének.

Nem húznak fel új szállodákat a központban

A londoni Leicester téren épül egy új jéghegyhotel, ami méretes alagsorral rendelkezik majd. Na, ilyesmi egy darabig nem lesz Amszterdamban.

A város ugyanis betiltotta a belvárosban az új szállodák építését, és inkább a külvárosok felé terelgeti a fejlesztéseket, hogy aztán a turizmus előnyeit az egész városra kiterjessze.

Viszlát, Airbnb!

Fogalmunk sincs, miért akarna valaki Amszterdam vöröslámpás negyedében, a De Wallen környékén megszállni. Mégis tavaly júliusig évente több százezren gondolkodtak így, ami súlyosbította a lakhatási problémákat, mivel sok ingatlan került Airbnb-státuszba.

Amszterdam betiltotta a rövidtávú lakáskiadást a három központi kerületben, hamarosan kiterjesztheti ezt az egész városra.

Nincs több csecsebecse

Elsőre elég ártatlannak tűnhetnek, de eljön az a pont, amikor már egyszerűen túl sok van belőlük.

Amszterdam vezetése három éve nem engedélyezi az  új, turistaorientált üzletek nyitását a csatornaövezetben. Ide tartoznak az édességboltok, az ajándékboltok és a fagylaltozók.

Csak a minőségi turisták

Legyünk őszinték: Amszterdam központjában a legelviselhetetlenebb dolgok egyike azok a magukról megfeledkezett ittas egyének, akik kocsmáról kocsmára, kávézóról kávézóra vándorolnak.

A városvezetés éppen ezért azt fontolgatja, hogy kitiltja a külföldi látogatókat a coffee shopokból. Amszterdam a jövőben másfajta turistákat szeretne – erről itt írtunk bővebben.

Korábban megírtuk, hogy a holland főváros vezetése azt kéri azoktól a turistáktól, akik csak bulizni, drogozni vagy szexelni mennének a népszerű holland városba, hogy inkább kerüljék el Amszterdamot.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images, Pixabay)

szabályok | rendelet | nagy sztori | túlturistásodás | hollandia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom