Róma évről évre népszerű úti cél a turisták körében, 2025-ben azonban különösen nagy figyelmet kap majd, hiszen a város ad otthont a szentév eseményeinek. A 2024. karácsony estéjétől 2026. januárjáig tartó jubileumi ünnepségek alkalmával várhatóan harmincöt millió zarándok érkezik az olasz fővárosba. Ez óriási lehetőséget jelent az éttermek számára, ugyanakkor komoly kihívást is, különösen az árak tekintetében.
A római városi tanács attól tart, hogy a megnövekedett kereslet miatt az éttermek túl magas árakat szabnak a helyi specialitásokra, például a híres carbonarára. Ennek elkerülése érdekében a tanács egy különleges kezdeményezést fontolgat:
egy úgynevezett „carbonara-paktumot”.
Az ötlet Luigi Gabrielétől, a Consumerismo fogyasztóvédelmi szövetség elnökétől származik. Javaslata szerint az éttermek önkéntesen elfogadhatnának egy árplafont az olyan ikonikus fogások esetében, mint a carbonara vagy az amatriciana. Az ajánlott ár 12-14 euró között mozogna. Az éttermek, amelyek betartják az árkorlátot, külön matricát kapnának, jelezve, hogy részt vesznek a kezdeményezésben.
Emellett szigorúbb ellenőrzést terveznek, hogy megvédjék a látogatókat a lehúzásoktól. A cél, hogy az ételek árának emelkedését – amelyet a megélhetési költségek általános növekedése is súlyosbít – kordában tartsák. Monica Luccarelli, Róma gazdasági tanácsosa szerint
a paktum nemcsak a fogyasztók érdekeit védi, hanem a város hírnevét is.
Bár valószínű, hogy a luxuséttermek egy része nem csatlakozik a kezdeményezéshez, a támogatottság ígéretesnek tűnik. A paktum nemcsak a helyiek és turisták számára nyújtana biztonságot, hanem hozzájárulhatna ahhoz is, hogy a római gasztronómia továbbra is megfizethető és autentikus élmény maradjon.
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)
paktum | carbonara | árstop | róma | szentév
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!