Kelenföldi iskolából varázsoltak pazar loftlakást

A hazai trendérzékeny, dizájnra fogékony közönségnek bizonyára nem kell bemutatnunk a Budafoki úton működő artKRAFT-ot. Régi idők lenyomataival foglalkoznak, az indusztriális holmikat – bútorokat, lámpákat, táblákat, apróságokat – pedig legjobb tudásuk szerint renoválják, sok esetben új funkcióval ruházzák fel. Ez történt egy kelenföldi iskolaépülettel is, amiben két stílusos loftlakást alakítottak ki. Most be is mutatjuk az egyiket, melyet rövidtávú bérlésre kínálnak.

Volt idő, mikor a Nagytétényi útra kellett menni, ha az ország régi, rehabilitált neonfeliratai közül szerettünk volna válogatni, az artKRAFT azonban ma már a Budafoki úton működik, az egykori Április 4. Gépgyárban (eredetileg Röck István Gép- Gőzkazán Gyára és Vasöntödéje). Ennél testhezállóbb helyszínt nem is találhattak volna rengeteg szépségüknek. A gyárnak saját szakiskolája volt, ez pedig üresen állt sok éven keresztül, mígnem Baracsi Katiék úgy gondolkodták, ha már úgyis a gyárban dolgoznak, miért ne csinálnának valami olyat egy kihasználatlan térrel, amit a hozzájuk került tárgyakkal szoktak? Így lett a valamikori kétszintes szakiskolából két igazán klassz loftlakás.

Míg az egyiket hosszútávon, életvitelszerű bérlőknek találták ki, a másik lakás kicsit kalandosabb funkciót kapott: órákra, napszakokra, napokra lehet bérelni, a legkülönbözőbb eseményekre. Fotózásra, forgatásra, művészeti workshopokra, lakáséttermi ambíciók kiélésére, vagy csak elbújni a belváros elől néhány napra, a természet helyett egy valódi indusztriális miliőbe. Nem mindenki vágyik égbe törő hegyekre vagy kifürkészhetetlen erdőkre.

Annak ellenére, hogy a kisebb helyiségeket – például tanári szobákat, műhelyeket – egybenyitották, törekedtek arra, hogy ne steril, korukat és eredeti funkciójukat, karakterüket elveszítő tereket alkossanak, hanem autentikus lakásokat. Megmaradt például teljes egészében a mustárszín keramitburkolat, nem rejtették el az eredeti dugaljakat, kapcsolókat, sőt, a régi radiátorokat sem. Tényleg a régi iskolákra emlékeztetnek, amikor a funkció fontossága minden esetben megelőzte az esztétikumot.

A keramiton szőnyegek fekszenek, a világítást ipari lámpák, Bauhaus stílusú gömblámpák szolgáltatják. A konyhai munkapult hátlapja transzformátorajtókból készült, bennehagyván az eredeti műszereket is. A konyhai gépek természetesen a modern idők vívmányai. Az étkezőasztalnál akár tizen is kényelmesen el lehet férni.

Egy Lingel íróasztal mellett alakították ki a dolgozórészt, a nappali pedig vintázs ülőgarnitúrával és régi katonai ágyból átértelmezett dohányzóasztalával hívja fel magára a figyelmet. És persze az Eiffel állólámpával. Kicsit arrébb, egy sárga bársony füles fotel is helyet kapott... ideális olvasóhely.

Természetesen hálószoba is dukál a lakáshoz, egy mozgó paravánnal lehet kicsit szeparálni a nappalitól. Faanyagból és Salgó-elemekből fabrikáltak méretes franciaágyat.

Az egyetlen, ajtóval zárható szoba a fürdő, ahol természetesen az eredeti iskolai mosdókat találjuk, fölötte pedig malomablakból kialakított kazettákat tükörrel. Egy lábakon álló kád és egy zuhanykabin is bekerült az extra fürdőszobába, ahol régi moziplakátokat és hullámpalát is felhasználtak a kor szellemét megidézve.

Így fest tehát a százhuszonöt négyzetméteres lakás, amit szabad helyek függvényében lehet bérelni. Ehhez az [email protected] címen kérhetünk további információkat. Mi azonnal kapnánk az alkalmon!

Ez is érdekelhet:

Ennek az eladó New York-i loftlakásnak minden négyzet­centimétere inspiráló

A Tribeca kerületben megbújó loftlakás tulajdonosa ugyanis nem volt más, mint a 2016-ban elhunyt amerikai drámaíró, Edward Albee.

(Fotók: artKRAFT, szíves engedélyükkel közöljük.)

fotóstúdió | galvani utca | lakberendezés | loft style | loftlakás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom