Ezek a diófa bútorok nemcsak stílusosak, de mindegyik egyedi és tartós is

Diófából bútort készíteni csakis kompromisszummentes hozzáállással lehet – mint ahogyan az ArtMoon is teszi. A kis pécsi vállalkozás határtalan lelkesedéssel és alázattal gyűjti a rengeteg tapasztalatot, ami a dizájnbútorokhoz szükséges. Hosszú távra terveznek, elvégre ezt a szemléletet követeli meg a választott anyag is, ezzel együtt már kezdik megismerni a nevüket a belsőépítészet-építészet világában.

Szerencsés esetben egy cég története az alapítás événél régebben kezdődik, így van ez az ArtMoon-nál is. Bíró Zsuzsa ügyvezetőt még gyerekként bűvölte el az otthonukban lévő különleges, egyedi mintázatú keményfa padló, és a minőségi, igényesen kidolgozott faanyag iránti vonzalom később is megmaradt.

Sokáig azonban plátói maradt ez a szerelem, mígnem a körülmények szerencsés összjátéka fellobbantotta a szikrát. Szerencsés? Kevesen jellemeznék így a Covid időszakát, de Zsuzsa történetesen közéjük tartozik. Ahogy beszél,

rengeteg energia, pozitív hozzáállás és nyitottság sugárzik belőle, valószínűleg ennek is köszönheti, hogy felfigyel a lehetőségekre, és megáll, ahol más továbbmenne. Például Lengyeltótinál, Európa egyik legnagyobb dióültetvényénél.

A Covid sivár napjaiban páratlan lehetőség adódott itt: egy 22 hektáros területen éppen frissítették a faállományt, vagyis kivágták az elöregedett fákat, hogy a helyükbe újulatot ültessenek. Mivel a roppant értékes faállományért kis túlzással sorba álltak a meghatározó európai bútorgyártók, az egyetlen lehetőség az volt, ha egyben felvásárolják az egészet.

Az üzletet más vállalkozásokból finanszírozták, ami elengedhetetlen a mai napig is, mert pontosan tudják, hogy a dióhoz rengeteg idő kell. Önmagában a szárítás nyolc év lehet egyes rönköknél, és utána sem lehet egy hangulatos hétvégén összecsavarozni a családi bútorokat belőle:

tanulásra, kísérletekre, kudarcokra, újabb kísérletekre, tesztekre, újabb kísérletekre van szükség. Dióhéjban.

Tehát, ha sikerült is felvásárolni egyedül állóan sok diófát, az még messze nem garantálja a diófa-bútorgyártás sikerét. Ahhoz szükséges a Zsuzsa említett dinamizmusa és pozitív hozzáállása.

Egyedi & tartós

Az immár birtokon belül lévő faanyagot hatalmas területen, egymástól távol lévő rakásokban lehet csak tárolni, mert bár nem gyúlékony, ha mégis tűz ütne ki, felbecsülhetetlen lenne a kár. Ezért az ArtMoon mindenekelőtt gondoskodott a megfelelő tárolásról, majd Zsuzsa felkereste az elérhető legnagyobb tudású asztalos mestereket, és elkezdett velük kísérletezni.

Marási és lakkozási technikák, csapolási eljárások, műgyanta és égetés kerül szóba. Munkaórát kérdezni sem merünk – talán nincs is erre egzakt szám –, a lényeg, hogy idővel szert tettek egy meghatározó tapasztalatra:

ahhoz, hogy makulátlan minőséget nyújtsanak, nemcsak az általuk tervezett kollekció és egyedi bútorok gyártástechnológiáját kell tökéletesre csiszolni, de a folyamat minden lépését kézben kell tartaniuk.

Vagyis a a rönkök kiválasztásától az elkészült bútorok leszállításáig mindenről gondoskodniuk kell. Szóba kerül egy tervezés alatt lévő épület, amelyhez különleges, a japán égetéses technikával tartósított kültéri szaunát készítenek. Ebben az esetben személyesen mérik fel a helyszínt, nem érik be gondosan méretezett tervrajzokkal és távoli konzultációkkal.

Cserébe a megrendelők olyasmit kapnak, aminek az értékét talán nem is illik pénzben kifejezni. Minden diófa-bútor egyedi, a gyakran százévesnél is öregebb faanyag sokáig növesztett évgyűrűi megismételhetetlen mintázatot adnak, a fametszeteken megmaradnak a csomók, kinövések, erezetek, repedések, sötét magok, míg maga a dió a legtartósabb fa. Ezt a tartósságot pedig csak a gondosan kitapasztalt technikákkal, maximális körültekintéssel őrizhetik meg bútor formában is – ezért hát az ArtMoon kérlelhetetlen hozzáállása.

Minőségi & személyes

Egy egyedi és tartós kézműves bútor önmagában is hatalmas értékkel bír, de a pécsi manufaktúra túlmegy ezen is: garanciát vállal a termékeire, sőt az elkészítés során nem használ káros anyagokat. Közben Zsuzsa folyamatosan mozog a dizájn világában, tanul, tartja a lépést az új tendenciákkal, ismerkedik az előremutató, bátor tervezői világokkal, például holland és olasz dizájnerek munkáival.

De saját kútfőből is megold számos helyzetet. Például nincs hulladék; lévén a dió roppant drága anyag, őrültség lenne nem kezdeni valamit a gyártás után visszamaradt fával. Kezdenek is, egyrészt kisebb tárgyakat (vágódeszkát, dobozt, sőt makettet) készítenek belőle, másrészt kísérleteznek, újabb és újabb eljárásokat fejlesztenek ki.

Ha egyedi bútor terveztetésére adnánk a fejünket, tanácsot adnak, a tervezők pedig mindennel ellátnak bennünket a kezdeti vázlatjavaslatoktól a teljes CAD rajzokig és modellezésig. Dolgoznak továbbá különböző nemesfémekkel – cink, réz, ón, bronz, aranyozó fém – is, és a segítségükkel különböző hatásokat érnek el a patináció révén. De nagy tapasztalattal rendelkeznek a kővel, az üveggel és a bőrrel való munkával is.

Bár Zsuzsa és az ArtMoon lendületét nehéz egy online felületet visszaadni, ellenben a 3D-s virtuális sétát tehetünk a bemutatóteremben, ahol körbejárhatjuk a gondosan elrendezett, gyönyörű és inspiráló darabokat. Megéri többször visszatérni, mert a töretlen feljlődést látva biztosak vagyunk abban, hogy lesznek újdonságok és meglepetések a következő hónapokban.

(Fotók: ArtMoon)

diófa | bútortervezés | artmoon | bútor

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom