Ilyen egy erdőtűz-biztos múzeum, ha Ausztráliában épül fel

Bundanon új művészeti múzeuma egyben a kreatív tanulás hídja, mely nemcsak a klímaváltozás negatív hatásait viseli el, de az erdőtüzektől is megvédi a benne található műalkotásokat.

Az ausztráliai Shoalhaven városában, Nowra közelében nyílik meg január végén egy új művészeti múzeum és kreatív központ, melyet a Kerstin Thompson Architects (KTA) álmodott meg. A komplexum ötszáz négyzetméteres és

modern, valamint kortárs kiállításoknak ad majd otthont egész évben.

Kialakításához az ihletet az ausztrál árvízhidakból merítették, az elkészült építmény pedig hatékonyan tud alkalmazkodni a jelenlegi és a jövőbeli éghajlati szélsőségekhez is, hiszen egyrészről alatta el tud folyni az árvíz, másrészről pedig

hő és tűzbiztos megoldásának köszönhetően a műalkotásokat egy erdőtűz sem tudja elpusztítani.

A kreatív tanulás hídjaként is emlegetett építmény százhatvan méter hosszú és kilenc méter széles, egy domboldalon ível keresztül. A teljes komplexum a kiállítótér és közösségi központ mellett hatvannégy vendég befogadására alkalmas szálláshelyet, kávézót és étkezőt is tartalmaz, miközben

a hídról varázslatos kilátás nyílik a Shoalhaven folyóra.

Maga a kiállítótér egy föld alatti épületben lett kialakítva, így teljes körű védelmet élvezhetnek a műalkotások a szélsőséges éghajlati viszonyokkal és az Ausztráliában gyakran pusztító erdőtüzekkel szemben.

A komplexum kialakításakor központi szerep hárult a fenntarthatósági törekvésekre, ez pedig az épület üzemeltetésében is megjelenik, hiszen nettó nulla energiaigényű, napelemekkel működik, kezeli a feketevizet, valamint begyűjti és tárolja az esővizet is.

A művészeti múzeum első kiállítása, Az impulzustól a cselekvésig címet viseli és egészen június közepéig lesz megtekinthető.

(Forrás: Designboom, fotók: Zan Wimberley)

klímaváltozás | erdőtűz | nagy sztori | kiállítás | múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom