Véget vetnének a szuperautók parádézásának a száguldó olasz városközpontban

Bár Milánó ahol csak lehet, igyekszik zöldíteni, a légszennyezés még mindig nagy problémát jelent az 1,4 millió lakosú, forgalmas városban.

A milánói környezetvédelem egyik ikonikus példája a Bosco Verticale függőleges erdő, legutóbb pedig egy bánya úszó parkká alakításáról érkeztek hírek. Azonban növények ide vagy oda, a levegőminőség nem javul.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szálló por biztonságos koncentrációja a hosszú távú átlagot nézve nem haladja meg az öt mikrogramm/köbméter értéket. A milánói szint ennek majdnem a négyszerese, mikrogramm/köbméter.

A légszennyezés elleni küzdelem jegyében a hatóságok először csak sebességkorlátozást javasoltak, most azonban már autótilalmat sürgetnek a városközpontban. Giuseppe Sala polgármester elmondta, apró, de történelmi jelentőségű lépésről van szó.

A szabályozást a Corso Venezia mentén elhelyezett kamerák segítségével igyekeznek majd betartatni, amelyeken nyomon követik a forgalmat.

A tilalom alól csak a taxik, a tömegközeledési eszközök, a garázzsal illetve parkoló-hozzáféréssel rendelkező lakosok kapnak felmentést. Akiket rajtakapnak, hogy mégis behajtanak jogosulatlanul, pénzbírságra számíthatnak, bár ennek összegét egyelőre nem közölték.

A lépéssel gyalogosbarátabbá válik Milánó legforgalmasabb kerületeinek egy része, így a csúcskategóriás butikoknak otthont adó, elegáns Fashion Quadrilatero is.

A polgármester szerint véget kell vetni a szuperautók parádézásának a központban, főleg úgy, hogy eze az autók nem is parkolhatnak ott. Sala arra is utalt, hogy más, hasonló reformok is jönnek majd.

A tiltás alá tartozó területen működő divatházak közül sokan támogatták a javaslatot, de a tervnek akadnak ellenzői is, akik szerint ezzel az ingázó külvárosi polgárokat büntetik.

Milánó előtt már több város kikövezte az utat az autómentesség felé: legutóbb az olimpiára készülő Párizs jelentett be hasonló tervet, de Stockholm és Berlin is szeretne részben autómentessé válni, ahogyan a San Franciscó-i Market Street is.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

levegőminőség | milánó | forgalom | utazás autóval | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom