Az egészségpénztár jó, de miért is?

Te mennyire tudsz eligazodni az egészségpénztárral kapcsolatos információk rengetegében? Egyáltalán tisztában vagy-e az egészségpénztár fogalmával, jelentőségével, azzal, hogy miért érdemes a tagjává válnod? Nem? Akkor figyelj!

Mi az egészségpénztár?

Az egészségpénztár egy olyan nonprofit szervezet, amelyet egészségügyi céllal magánszemélyek alapítanak. Kézenfekvő, hogy emiatt a pénztártagok az egészségpénztár tulajdonosai. A belépés önkéntes, a tagok megtakarításait egyéni számlán vezetik. A havi rendszeresen fizetendő tagdíj minimális mértékét az adott pénztár határozza meg.

Egészségpénztárak már az 1990-es évektől kezdve működnek, alapításához legalább 15 alapító tagra van szükség. Az egészségpénztár nem keverendő össze a nyugdíjpénztárral, hiszen mind működésében, mind céljaiban eltér - talán csak egy közös bennük: az öngondoskodás elérése. A befizetett összegekből ugyanis a pénztártagok egyénileg dönthetik el, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Mi mindenre költheted el a pénzt?

Az egészségpénztári számlán lévő pénzt sokféle orvosi szolgáltatásra el lehet költeni. Gyógytornára, szűrővizsgálatokra, gyógymasszázsra. Gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket is vásárolhatsz belőle, akár kontaktlencsére vagy szemüvegre is elköltheted. Még babaápolási termékeket vagy a gluténmentes élelmiszereket is beszerezheted belőle.

A pénzt felhasználhatod akár az állaskeresési támogatás vagy betegség esetén a táppénz kiegészítésére. Szerepet kaphatnak a prevenciós - megelőző szűrővizsgálatok, a fogászati beavatkozások is. Ki lehet fizetni belőle otthonápolásnál a kijáró ápolónő térítési díját.

Egészségpénztártól függő, hogy mi minden fér bele az igénybe vehető szolgáltatások vagy a megvásárolható eszközök vagy termékek listájába. Ezért mindig az adott egészségpénztárnál kell a részletekről tájékozódnod.

Miért érdemes egészségpénztári tagnak lenned?

Az akolcson.hu cikke szerint az egészségpénztári tagság több szempontból is előnyös. Segít takarékoskodni azáltal, hogy az ide befizetett pénzt nem fogod haszontalan dolgokra elkölteni - azaz egy megtakarítási forma. Ez a megtakarított összeg mentőövet nyújthat váratlan élethelyzetekben, egy baleset vagy betegség kapcsán, amikor komolyabb pénzügyi kiesés keletkezik a munkaképtelenséged miatt.

További előnyök, amelyek az egészségpénztár mellett szólnak:

  • A számládon összegyűlt pénzből kifizetheted a magán egészségügyi ellátónál keletkezett számlákat is.
  • Az sem mellékes, hogy az egészségpénztári tagságnak köszönhetően maximum évi 150.000 Ft-ot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadóból.
  • A számlád hozzáférhető a közeli megjelölt hozzátartozóidnak.
  • A számla örökölhető.
  • Sokféle szolgáltatás és termék elérhető általa.
  • Gyorsabban, és általában jobb minőségben juthatsz ellátáshoz a pénztárral szerződésben álló magánellátóknál.
  • Ha nem vagy megelégedve az aktuális egészségpénztárral, foghatod a megtakarításaidat és könnyedén átléphetsz másikba.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom