Ezekből az inspiráló projektekből érdemes erőt merítenünk

Highlights of Hungary Plus – járványidőben is bővelkedünk a pozitív magyar kezdeményezésekben!

Az inspiráló válogatásaival évről évre jelentkező Highlights of Hungary szervezői, kurátorai úgy gondolták, hogy a koronavírus okozta krízisben még fontosabb lett azoknak az értékteremtő kezdeményezéseknek és a mögöttük álló embereknek, szervezeteknek az elismerése, akik önzetlen segítséget nyújtanak a rászorulóknak, megoldásaikkal hatékonyan segítik az egészségügyi, oktatási, szociális vagy gazdasági problémák megoldását. Az idei kurátori csapat tagjai egy-egy általuk kiemelésre érdemesnek tartott jelölet javasoltak a Highlights of Hungary Plus speciális válogatásába.

Az eddig is sokszínűségéről ismert Highlights of Hungary ezúttal is bizonyítja: az értékek képviselete nem kategóriákhoz kötött. Üzleti vállalkozások, tudományos laborok, kulturális szereplők, civilek kezdeményezése egyformán lehet társadalmilag hasznos, mindenki a saját eszköztárával tudja leghatékonyabban támogatni a válságkezelést. A HoH csapata a következő hetekben a Facebook- és Instagram-oldalain részletesen bemutatja a szereplőket, hogy ezzel nagyobb láthatóságot biztosítson számukra, és támogassa őket a szükséges erőforrások előteremtésében is.

A Highlights of Hungary 2013 óta, független kezdeményezésként gyűjti azokat az inspiráló hazai projekteket, történeteket, melyek Magyarország jövőjét építik. A kurátorok által összeállított, kategóriák nélküli válogatásba az elmúlt hét évben eddig közel négyszáz jelölt került.

Kurátori jelöltek és méltatások

Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, a Brain Bar alapítója:

Mol gyártásátállítás 

„A vírus hazai megjelenése után a Mol azonnal átállította gyártósorait, és naponta ötvenezer liter fertőtlenítőt állít elő. Magyarország ezen a területen így önellátóvá vált, a vegyszerből a közfeladatot ellátó, a vírus elleni harcban élenjáró intézmények kapnak. A történelemből tudjuk, hogy válsághelyzetben kiemelt szerep hárul a hazai tulajdonú, a helyi érdeket első helyen kezelő nagyvállalatokra. A Mol nemcsak a fertőtlenítővel, de döntésének gyorsaságával is jó példával járt elöl.”

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete:

Etesd a dokit!

„Az Etesd a dokit! kezdeményezés az egészségügyi dolgozók számára biztosít ételt egy hatalmas közösségi összefogásban, a brit nagykövetség pedig egyből csatlakozott is."

Liptay Gabriella, a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatója:

Váradi-ösztöndíj a University of London távoktatási programjaira

„Világunk ma számos gazdasági kihívással, politikai feszültséggel és globális egyenlőtlenséggel néz szembe, de a University of London padsoraiból kikerülő hallgatók világszerte hozzájárulnak a társadalmi fejlődéshez, a tolerancia és a kölcsönös tisztelet szellemében, és jó eséllyel törekednek majd egy harmonikusabb és egyenlőbb világ felépítéséhez.”

Martinkó József dizájn-és építészetkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője:

3D nyomtatás a koronavírus ellen

„Rendkívül sok civil kezdeményezést lehetne kiemelni a Covid–19 világjárvány elleni védekezésben, ugyanakkor a digitális oktatás területén történtek, vagy a home office munkavégzés technológia hátterét megteremtő alkalmazások mellett mégis a kreatív ipar, a kortárs dizájn és az egészségügy jövője szempontjából legmeghatározóbb történések a 3D-nyomtatás körüli civil kezdeményezések voltak. Szinte az első napoktól kezdve a 3D-nyomtatással a koronavírus ellen! elnevezésű formáció állt a fejlesztések, a tudásmegosztás, a kiszállítás megszervezésének élére, ami rendkívül sokat segített az orvosi, ápolói személyzet védekezésében.”

Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető:

KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház közös akciója

„A rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatása, igen nehéz feladat. Ez az összefogás mintapéldája annak, hogy lehet átgondoltan, szakszerűen enyhíteni ezt a helyzetet, nem utolsósorban pedig óriási emberségről ad tanúbizonyságot.”

Prieger Zsolt zenei producer, újságíró, tanár, az Anima Sound System vezetője:

Pihentesd a dokit!

"Pihentesd a dokit" – Jótékonysági csoport egészségügyi dolgozók támogatására, szállás és pihenési lehetőségek biztosítását tűzték ki célul, lakásokat adnak át, maximális szolidaritás, nulla önérdek, szuperség.”

Szendrő Péter belsőépítész, a 81font Architecture & Design alapítója:

otthON – Bekapcsoljuk a sulit

„A jelenleg kialakult járványügyi helyzetben sokan kerültek hirtelen nehéz, vagy éppen olyan új helyzetbe, amire nem tudtak és nem is lehetett megfelelően felkészülni. Közéjük tartoznak például az iskolák, diákok és családjaik, különösképpen azok, akiknek nem megfelelően biztosított az az infrastrukturális háttér, amivel könnyedén át tudtak volna térni a digitális, vagy más néven otthon tanulás rendszerére. Ezért tartom nagyon fontosnak az olyan kezdeményezéseket, amilyen az otthON – Bekapcsoljuk a sulit programja. A karanténszituáció kialakulásakor, lelkes civilek csapata (a számítástechnikai céget vezető bútorkereskedő, a díjnyertes építész- applikációfejlesztő, a vérprofi pr-marketinges, a szövegíró, a grafikus és az animátor) azonnal felismerte a problémát, és ki-ki saját, releváns szakterületét hozzáadva, létrehozta az otthON programot, melyhez alapítványi partnerként azonnal megnyerték a United Way Magyarország támogatását. Céljuk, hogy minél többeknek segítsenek költséghatékonyan (mindössze 33 ezer forintból) asztali számítógéphez jutni, legyen az egy nagycsalád, ahol nincs kellő számú eszköz, hátrányos helyzetben élő kisiskolás, vagy éppen a koleszból hazaköltözni kényszerülő diák. Amit én legjobban szeretek a programban, hogy van utóélete a segítségnek, a gépeket a diákok iskolái kapják, ezáltal később, ha szükség van rá, a gépeket mások kölcsönözhetik ingyenesen az intézménytől tovább.”

Törőcsik Franciska színésznő:

Motto – Művészek az otthoni oktatásért

„A Motto számomra egyszerre karitatív, hagyománytisztelő és innovatív. Jön egy világjárvány, majd egy színésznő, majd még egy, végül egy önkéntesekből álló csapat, azonnal reagálnak, tenni akarnak azért, hogy a színészekre szakadt idő, kreatív energia segítsen a káoszon, ami körül lengi a digitális oktatást a kijárási korlátozás kezdeti időszakában. A csapat tagjai létrehoztak egy Facebook-csoportot a színészeknek, akik örömmel csatlakoznak a kezdeményezéshez, ami véleményem szerint nemcsak a jelenlegi helyzethez képest nagy dolog, egyszerre éleszti fel ugyanis a versek iránti kollektív szerelmünket, a diákoknak megkönnyíti a versek befogadását, és a tanárok embert próbáló munkáját. A projekt hosszútávon pedig akár egy hidat is képezhet a jelenleg oktatásban részt vevő generáció és a színész társadalom, a színház, az előadóművészetek között.”

Trellay Levente, a Telep Galéria társalapítója, a 100szikra alapítója:

#vegyelhazait kezdeményezés

„Mint utólag kiderült számomra, ezt a csoportot egy hazai divatmagazin hozta létre. Ez mondjuk nem változtat azon a reményteli feltételezésen, hogy ha elmúlik a járvány, és bármi megmarad abból a világból, amit ez idáig ismertünk, nagyobb hangsúlyt kapnak a hazai ötletek, termékek, készítmények. Remélhetőleg újra bízni fogunk az itthon elállított dolgokban. Természetesen ez a hashtagmozgalom csupán egy kis lépés, és egyelőre elég vegyes a felhozatal, de ez betudható a jelenlegi helyzetnek is. Idővel talán majd leszűrődik és önmagától – vagy a közösség kritikus szemlélete által – kialakul egy minőségi korlát, és egy hiteles, komoly mozgalommá válik a jövőben. Saját értékeink helyén kezelése elengedhetetlen részét fogja képezni az újraépítkezésnek.”

Varga Judit Emmy-jelölt látvány- és díszlettervező, berendező, a PropClub alapítója:

Kőrösi Gábor

„Eddig filmes nyomda, lézervágó, 3D-szoborkészítő műhely, kihasználva és összeadva eddigi tudásukat, tapasztalatukat és rugalmasságukat, a krízishelyzet beálltával mindezt első körben az orvosok, egészségügyi dolgozók védelmére fordítottak, de már most tárgyalások folynak iskolákkal és már intézményekkel is. Arcpajzsok gyártása, gyártósablon megtervezése és orvosokkal közös fejlesztés, a tervek ingyenes megosztása, hogy minél nagyobb mennyiségben, minél több lézervágó tudja egyszerre gyártani azokat. Alapanyag gyártatása nagyobb mennyiségben, finanszírozás elindításának kezdeményezése.”

Super Channel, a Highlights of Hungary alapító-szervező csapata:

Online otthonoktatás pedagógus közösség

„A valódi értéke ennek a csoportnak nem is az eszköz-és a technológia megfejtése, hanem az a kreatív energia, amely robbanásszerű motivációként töltötte fel a sok értelemben meghasonlott pedagógus közösséget, láthatóvá téve a valódi értékét azoknak, akik a gyermekeinkért dolgoznak nap, mint nap.”

járvány | highlights of hungary | projekt | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom