Az NFT-k hasznosítása az NBA világán belül

Ez a bejegyzés egyszerre szól majd az NBA világáról, valamint az NFT-k érdekes és izgalmas alkalmazási lehetőségeiről. Merthogy a kettőt sikerült ötvözni nemrégiben, méghozzá egészen forradalmi és innovatív módon.

A megoldásnak hála ugyanúgy védhető egy-egy internetalapú szellemi tulajdon védelme, ahogyan azt mondjuk egy értékes festmény esetében már megszokhattuk. Mindjárt mutatjuk is a részleteket.

Milyen típusú problémákra nyújthatnak tartós és életszerű megoldást az NFT-k?

A digitalizált, internetes alapokon működő társadalmunkban egyre több nehézséget és bonyodalmat képes kiváltani a másolás problémaköre. Gyakorlatilag egyre nehezebb feladat egy-egy digitális formában munka esetében megdönthetetlenül igazolni azt, hogy éppenséggel mi az eredeti változat és mi a másolat.

Erre az egyre gyakoribb élethelyzetre kínálnak valós megoldást az úgynevezett Non-Fungible Tokenek, vagy ismertebb nevükön az NFT-k. Méghozzá annak köszönhetően, hogy blokklánc segítségével igazolható bármilyen szóban forgó digitális alkotás eredetisége.

Sőt, az adott szellemi tulajdon vagy digitális produktum egyediségén túl még azt is meg lehet állapítani, hogy a tulajdonlás joga pontosan kit illet meg. Ez pedig nagyon komoly potenciált rejt magában.

„Moments” – avagy az NBA emlékezetes pillanatainak transzparens tulajdonlása

Az NFT-k alkalmazása kapcsán nem akármilyen fejlődés tapasztalható az NBA világán belül. Merthogy az évtizedek alatt megszokott kosaras kártyákon túl sokkal nagyobb lehetőségek is rejlenek ebben az egyébként sok millió dolláros üzletágban.

Ott van példának okáért a „moments” nevű opció, ami a digitális emlékek transzparens birtoklását teszi lehetővé. Amikor a nagy kedvencünk éppen brutális módon zsákol, dob egy félpályás kosarat, vagy zseniális húzással dönti el a meccset.

Az NBATopShot.com oldalon megvásárolhatók ezek a digitális emlékek. A fotón felül ráadásul egy rövid videó is a miénk lehet, ami gyakorlatilag az emlék megvásárlását jelenti.

Mekkora jelentősége lehet az NFT-k ilyen típusú alkalmazásának?

A fentebb említett NBA-féle kártyák átlagos ára 19 és 50 dollár között mozog, ugyanakkor volt már olyan momentum is, amelyik 208 ezer dollárért cserélt gazdát. Nem túlzás tehát azt kijelenteni, hogy a megoldás forradalmi, a jelentősége pedig megkérdőjelezhetetlen.

Gondoljunk csak bele. Olyan legendás NBA felvételekről van szó, amelyeknél az eredetiség és a megismételhetetlen jelleg teljes mértékben biztosított. Nem beszélve arról, hogy a tulajdonos személyéhez sem férhet kétség.

Gyakorlatilag a fizikai értékek kapcsán már bevált gyakorlat valósítható meg az online térben. Ahogyan egy értékes festmény vagy hangszer eredetiségét védeni tudjuk, úgy az NBA „moments” valószínűleg csak a kezdetet jelentheti az NFT-k digitális alkalmazása kapcsán.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom