Bali rizsteraszain leltünk rá Indonézia lelkére

Hetekig jártuk egy szál robogóval Indonézia ikonikus szigetét, hogy belélegezzük és jobban megismerjük Délkelet-Ázsia kultúráját, ízeit, embereit, tájait. Közben pedig folyamatosan megörökítettük a legkülönlegesebb helyeket – köztük Bali hegyvidékének rizsteraszait.

Ahogy Provence környékének esszenciája a szőlő és a levendula, úgy Balin is nehéz olyan útszakaszt találni, ahol nem suhanunk el néhány képeslapra illő rizsültetvény mellett. Persze, ebben arrafelé semmi meglepő nincs, a helyiek fele ugyanis a mezőgazdaságból, azonbelül is elsősorban a rizstermesztésből él (a másik fele pedig a turizmusból, de erről majd később).

A különösen magas vízigény miatt a magasabban fekvő területeken a teraszos művelés jellemző – a festői rizsteraszok közülük pedig a Jatiluwih falu melletti földek, valamint a tegalalangi teraszok a legszebbek.

A klímának hála a rizstermesztés folyamatos, ezért nem ritka, hogy egy évben háromszor is be tudnak takarítani érett rizsszemeket.

A hegyoldalban kialakított teraszokon folyamatos a munka, így a turistalátványosságnak sem utolsó rizsföldeken is lépten-nyomon helyiekbe botlunk, akik elképesztő szorgalommal gondozzák területeiket.

A rizstermelők általában közvetlenül a területük közelében laknak, így például Tegalalangban is érdemes egy kicsit letérni a kijelölt útról, hogy közelebbről is belelássunk a mindennapjaikba.

Itt semmi meglepő nincs abban, ha munka közben hatalmas mosollyal odafordulnak hozzánk, és megkérdezik, honnan jöttünk, vagy leültetnek maguk mellé megpihenni pár percre.

A rizs nekik nem csak a napi megélhetési- és élelemforrásuk, hanem a kulturális és vallási origó is: a rizstermelők minden nap imával és ajándékokkal köszönik meg isteneik adományát, a rizst.

Ha valamit, ezt tényleg nem szabad kihagyni, ha Balin járunk.

Ez is érdekelhet:

Indonézia teljes érzelemvilágát átnyújtja ez a videó

Joshua Cowan öt hetet töltött el a gyönyörű országban. Nemcsak a megkapó természeti csodákat filmezte le, hanem a helyi törzsek tagjaival is beszélgetett.

(Fotók: Gyana Dániel)

Tegalalang | rizsföld | rizsterasz | indonézia | rice fields

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom