Akár milliárdokért is elkelhet Banksy önmegsemmisülő festménye

Három évvel ezelőtt eredetileg 1,4 millió dollárért (420 millió forintért) adták el, most ismét árverésre kerül, és akár 8,3 millió dollárt (kb. 2,5 milliárd forintot) is érhet.

Ismét aukcióra kerül egy Banksy-festmény, amely eredeti árának ötszöröséért is elkelhet. Mint ismert, 2018 októberében a Sotheby's aukcióján 1,4 millió dollárért eladták Banksy egyik leghíresebb képét, a Girl With Balloon-t, azaz a Lány lufival című alkotást. Közvetlenül az aukció nyertesének kihirdetése után a keretbe rejtett aprítógép működésbe lépett, és elpusztította a festmény felét. Most, a Szerelem a kukában a műalkotás új neve, értéke 5,5-8,3 millió dollár lehet.

Az eredeti terv szerint Banksy az egész festményt fel akarta aprítani, mivel azonban az részben megmaradt, a festménynek új értéke lett. Mielőtt  az alkotás árverésre kerülne, bejárja a Sotheby's galériáit szerte a világon, így eljut Hongkongba, Tajpejbe és New Yorkba is. Végül a kalapács a legmagasabb értéknél október 14-én, Londonban fog lecsapni.

"A Szerelem a kukában a 21. század leglátványosabb művészi történéséből született" – mondta Alex Branczik, a Sotheby's modern és kortárs művészeti elnöke az Associated Pressnek.

Hozzátette, hogy amikor az eredeti kép részben megsemmisült az aukcióstermükben, Banksy olyan szenzációt váltott ki, amely mára egy kulturális jelenséggé vált.

Bár a kép akár nyolcmillió dollárért is eladható, mégsem ez lesz a legdrágább Banksy-festmény, ami a Sotheby's aukcióján elkelt. Tavaly a Show Me the Monet című festményt 9,8 millió dolláros (kb. 30 milliárd forintos) licitért talált új tulajdonosára, messze meghaladva az eredeti, becsült értékét.

Nem ez az első eset, hogy valami meglepő történik Banksy egyik alkotásával. Egy New York-i parkból élőben streamelt videón elégették, majd digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Morons (Hülyék) című művét.

(Forrás: Travel + Leisure, fotó: Tolga Akmen, AFP, Getty Images)

Banksy | licitálás | aukció | fetmény | árverés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom