A Barakában ismét tányéron szolgálják fel a mágiát

A tél a történetmesélés évszaka, amikor átéljük, hogyan hatnak ezek az őseinktől örökölt mítoszok és legendák szinte természetfölötti módon az emberi lélekre. A Baraka séfjét, André Bicalhót ezen a télen menüje megalkotásakor ősi ázsiai történetek ihlették. Az étterem vendégei egy csodálatos gasztronómiai élmény formájában lesznek részesei e mítoszoknak, melyek szerelemről, életről-halálról, hitről és rejtélyekről szólnak.

„Ahogy a jobb fine dining éttermekben, úgy a Barakában is folyamatos kulináris csúcstámadás zajlik, a változás itt olyan állandó, hogy szinte észre sem venni. A menüsort egyébként is virtuóz technikai tudás jellemzi, úgyhogy nem lennénk meglepődve, ha a jövőben a Dorottya utcában az Onyx mellett lenne egy második Michelin-csillagos étterem is.”

Így írtunk nemrégiben a Barakáról, ahová most éppen a téli menüjük miatt érdemes ellátogatni. A konyha stílusát továbbra is francia-ázsiai fúziós konyhaként írhatjuk le, és több mint egy éve már, hogy a séf, Andre Bicalho szezonális menüjét minden évben egy téma köré építi fel, mely téma minden tányéron megjelenik.

Az étterem téli menüjét ebben a szezonban ázsiai mítoszok és legendák ihlették. Számtalan kalandot élhetünk át, hiszen a menü összes tányérja egy-egy ázsiai népmesét idéz. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak. A Betobeto-san, ártalmatlan japán szellem legendájától, a koreai kilencfarkú rókalény meséjén át, a vietnámi rizstorta történetén keresztül megérkezünk a fehér kígyó birodalmába. A Baraka elmeséli a szövőlány és a tehénpásztor történetét is, miközben arra inspirálja a vendégek képzeletét, hogy az ízeken és textúrákon keresztül a mesék egy további jelentéstartalommal egészüljenek ki.

Íme, a mesék és az ételek, melyeket a mesék inspiráltak:

1. Kitsunebi – Rókatűz.

Libamáj és céklamakaron, kecskesajt zöldfűszerekkel és blue curacao, sütőtök, rákkrokett és zöld curry.

A mese: a kicunebi gömböket, azaz a rókatüzeket mitikus rókák hozzák létre, szájukon át tüzet lehelnek a gömbökbe, melyek segítik megvilágítani útjukat az éjszakában. Ezek a rókatüzek olyan fényesek, mintha lámpások lennének. Színük piros, narancs, kék és zöld. Sokszor megtévesztik még az embereket is, akik a sötétben keresik az utat.

2. Tokyo legendája. Füstölt angolna, quinoa, alma, sárkánygyümölcs, joghurt.

A mese: Tokyo szamuráj édesapjának keresésére indul, aki a császár ítélete miatt száműzetésben él. Útja során az óceán fenekéig zuhan, ahol megtalálja a császár szobrát. Az óceán mélyén megküzd egy tekervényes szörnyeteggel, akivel végez, ezután pedig a szobrot is megsemmisíti. Utóbbi tettének köszönhetően a császár felszabadul egy átok alól, hálája jeléül megkegyelmez a szigetre száműzött szamurájnak, aki visszatérhet szeretett szülővárosába, Edóba, amit lánya iránti tiszteletből Tokyo névre keresztelnek át.

3. A sárkánytojás. Zeller, répa, chili, fodros kel.

A mese: a kínai legenda szerint a sárkánytojás 1000 évig a tenger fenekén, 1000 évig pedig a hegyek mélyén élt. Ezután 1000 évet az emberek között, miközben folyamatosan tinta áradt belőle, ezért festőkőnek használták. Ezután csodálatos sárkány kelt ki belőle, és felemelkedett az égbe.

4. Banh Chung — A vietnami rizstorta története. Malac, fekete rizs, mogyoró, bambusz, hoisin.

A mese: Vietnám uralkodója egy kulináris versenyt hirdetett fiai között azért, hogy kiderítse, ki kövesse őt a trónon. Míg a többiek ritka és ínycsiklandó hozzávalókhoz nyúlhattak, szegényebb fiának mindennapos, legegyszerűbb alapanyagokból kellett megalkotnia ételét, hogy ezzel fejezze ki tiszteletét az ősök iránt a vietnámi újévkor. A király a Bánh Chung névre keresztelt rizstortát olyannyira finomnak találta, hogy Lang Liêu let Vietnám következő uralkodója.

5. A koreai kilencfarkú róka. Kacsamáj, kumquat, cékla.

A mese: Kumiho, a koreai kilencfarkú róka, aki 1000 éves korában képes volt bármivé változni. Például csodálatos nővé, aki férfiakat csábít el, és így gyűjti áldozatait.

6. Yin Yang. Tengeri sügér, fenyőmag, karalábé, gyömbér, körte.

A mese: a kínai filozófiában a jin és jang azt mutatja meg, hogyan tudnak az ellentétes erők a természetben mégis egymás kiegészítőjévé, egymástól függővé válni, kapcsolódni egymáshoz. Azáltal tudnak növekedni, ahogy reagálnak egymásra.

7. Történet a japán halászról. Fürj, karfiol, homár koral, cassis, zöld olívabogyó.

A mese: Urashima halász volt, és egy napon megmentette egy teknősbéka életét. Hálából a teknős egy csodálatos palotába vitte a tenger mélyére, ahol három éven át élt a palota hercegnőjével. Mielőtt visszatért volna a szárazföldre, egy dobozt kapott a hercegnőtől, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a dobozban lévő dolgokra majd szüksége lehet. Otthonából azonban semmi sem maradt, mire hazatért, így kétségbeesésében kinyitotta a dobozt, mely varázslatos módon egy daruvá változtatta. Felrepült az égbe, ahol megpillantotta a teknőst, és abban a pillanatban rájött, hogy a teknős maga volt a hercegnő.

8. Az őszinteség virága. Csokoládé, körte, tejkaramella.

A mese: egy bizonyos hercegnek császárrá kellett válnia, ennek érdekében azonban először házasodni kellett. Hercegnője megtalálásához Kína legszebb és leggazdagabb lányainak, valamint egyik szolgálója lányának adott vetőmagokat. Azt mondta, ültessék földbe, gondozzák, és aki hat hónap múlva a legszebb virággal tér vissza, az lesz az ő felesége. A szolgáló lánya titokban szerelmes volt belé, és biztos volt benne, hogy nincs esélye. A hat hónap elteltével ő egy üres edénnyel tért vissza a herceghez, miközben a többi leány virága csodálatosan pompázott. A herceg azonban mégis őt választotta, mert tudta, minden mag, amit a leányok kaptak steril volt, és a szolgáló lánya volt az egyetlen őszinte ember, aki megmutatta neki kudarcát.

9. Fehér kígyó, A szerelem ereje. Kókusz, joghurt, citrus

A mese: Hszü Hszian találkozott álmai hölgyével, akivel azonnal összeházasodtak. Egy szerzetes méltóság figyelmeztette őt, hogy a nő egy kígyó volt. Hszü Hszian egy mágikus italt adott neki, hogy megtudja az igazat. Az asszony erre fehér kígyóvá vált, férje pedig a szörnyű felismeréstől megijedve meghalt. Az asszony ezután visszaváltozott emberré, és egy piros színű gyógynövényt használt, hogy visszahozza férje életét. Még mindig szerette őt, így hűséges maradt hozzá a szerzetes kívánsága ellenére. Örökkön örökké együtt éltek.

A Barakában tehát ismét varázsoltak egyet, s ha szeretjük, amikor keverik a mágiát a kulináriával, akkor érdemes ellátogatni hozzájuk.

Baraka | andre bicalho | menü

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom