Lenyűgöző látvány: Magyarország legmagasabb vízesése a jég fogságában

A Lillafüredi-vízesés húsz méteres magasságával Magyarország legnagyobb függőleges vízesése. Akkor is nagyon különleges látványt nyújt, amikor a megszokott módon zuhan alá, de festőiségét fokozzák a benne található jégcsapok.

A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor, az 1920-as években alakították ki a Szinva-patak elterelésével, amely korábban a Hámori-tóba torkollott, most viszont már a Sajóba ömlik.

Jégcsapok a részben megfagyott lillafüredi vízesésnél 2024. január 15-én. MTI/Vajda János

A Palotaszálló 1925 és 1929 között épült Lux Kálmán tervei alapján, és építéséhez komoly tereprendezésre volt szükség.

MTI/Vajda János

Az építési plató kialakításakor felhalmozódott kőzetanyagból épültek a szálló függőkertjei, és az Anna-barlang bejáratát is áthelyezték.

MTI/Vajda János

A vízesés alá egy sétányról, lehet eljutni, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk.

A jéggel borított Balaton szintén nem mindennapi arcát mutatja.

(Forrás: Wikipédia, Helló Miskolc, képek: MTI/Vajda János)

befagyott | Lillafüredi-vízesés | bükk | lillafüred | fagy

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom