Beveszi New Yorkot egy magyar újcirkusztársulat

New Yorkba repül a Recirquel Újcirkusz Társulat, Non Solus című produkciójukat a Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális összművészeti központban mutatják be február 14-16. között háromestés előadással.

A kortárs előadóművészet mekkájában, a BAM-ban, olyan nagy nevek is szerepeltek már, mint a világ legnagyobb balett-táncosaként emlegetett Barisnyikov, vagy a világhírű német Wuppertali Táncszínház megalapítója, Pina Bausch. Most a magyar társulat lép három estén át a színpadra a nemzetközi élvonal 150 éves modern művészeti centrumában.

Az Újcirkusz ötvözi az artista- és táncművészetet olyan formában, hogy azzal új minőséget létrehozva, új előadói műfajt is teremtett Magyarországon. A “cirque danse”-nek nevezett hibrid műfaj alapműve a Non Solus, a darab rendezője és a társulat alapító-vezetője Vági Bence koreográfus-rendező. Telitalálatnak bizonyult az elképzelés, nemcsak szakmailag fut nagyot a többségében artistákból álló team, de a közönséget is abszolút megnyerte. A darabot 2015-ben játszották először a MÜPA-ban, azóta is telt házzal mennek az előadások.

A Non Solus két ember egymásra találásának története. A születés és az elmúlás között bejárja a képzelet világának összes bugyrait. Szavak nélkül, csak a testek kifejező erejét használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, mi a szerepe a testnek és a léleknek, és egyáltalán: miként élhető az élet? Vági Bence szerint:

“A Non Solus egy igazi slow piece, mint egy meditáció, kikapcsol és csak lélegzik.”

A vizuális síkon túl zenei kontrasztok erősítik a dramaturgiát. Bach műremekeit elektronikus zenével összekomponálva, orgonafutamok kíséretében válik igazán misztikussá az alapból is elvarázsolt világ. A látvány Iványi Árpád díszletének köszönhetően erősen atmoszférateremtő, de egyben visszafogott. A szakralitás végigkíséri a darabot. Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása lebilincselő képi világgal, bravúros koreográfiával a legnépszerűbb táncművészeti alkotások közé emeli a minimalista művet.

A Non Solus produkció kísérőkiadványa egy közel ötven képet tartalmazó fotókönyv. A dramaturgiát megtartva, a sorozat izgalmas és új perspektívából láttatja az előadás legjobb mozzanatait. A fotóanyag készítője, Réthey-Prikkel Tamás egy véletlen találkozást követően kezdte dokumentálni az előadást, ami végül a közös munka alatt művészeti kontaktussá formálódott.

"A dinamikus színpadi jelenetek megörökítése koncentrációt és előre jól átgondolt felkészülést kíván fejben és technikailag. Ismerni kell a darab dramaturgiáját, hosszát, történetét, érteni az esszenciáját, a karaktereket, a jeleneteket. Különösen izgalmassá tette a feladatot az új előadóművészeti műfaj, ahol az akrobatikus elemek és a kortárs tánc dinamikus, pontos harmóniájához kellett alkalmazkodni" – meséli Tamás.

“Olyan szemszögből akartam megmutatni a Non Solus-t a képeken keresztül, ami a nézőtérről nem látható.”

Az előadások során készültek a sorozat fotói, legtöbbször a színpad nem látható tereiből. A közelség, az intimebb, a már-már titkos térbe lépés egy elmélyültebb effektet húz a képekre. Mintha láthatatlanul benne lennénk a történetben, az új perspektíva új dimenziót nyit. A fotós szemszögváltásán túl más érdekességei is vannak a sorozatnak. A szubjektív széria élesben, az előadások alatt készült, ahol már egy koreográfia szerint, pontosan tudta Tamás, milyennek kell lenni a végeredménynek. A képek vágás nélkül készültek egyfajta izgalmas kompozíciótartással, ami kíváncsivá teszi a nézőt a képen túli térre.

De nem ez az előadás a társulat legfrissebben bemutatott produkciója. A legújabb munka a My Land című történet, ami folytatása is egyben a Non Solus-nak, de másképp. A Recirquel Újcirkusz Társulat előadásait a MÜPA-ban kell keresni, de aki épp New Yorkban van, jó, ha tudja, hogy a Brooklyn Carrol Garens nevű negyedben található, avantgarde alkotások világának vezető intézményében, a BAM-ban jön a Non Solus.

(Fotó: Réthey-Prikkel Tamás)

album | new york | recirquel | tánc | vági bence

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom