A fine dining válaszúthoz érkezett.
A húsz éve nyitott Noma átalakította a fine diningot, a gasztroturisták pedig egész vakációkat szerveztek az ötszáz dolláros (körülbelül 186 ezer forintos) kóstolómenük köré. Mindennek azonban hamarosan vége – legalábbis abban a formájában, ahogyan eddig ismertük.
Az étterem többször is megszerezte az első helyet a világ legjobb éttermeinek listáján, és 2022-ben is csak azért nem került be az első tízbe, mert az előző év győztesei a friss listában nem szerepelhetnek. Alkotóját, René Redzepit korunk legzseniálisabb és legbefolyásosabb séfjei között emlegetik.
Most azonban az alapító bejelentette, hogy az étterem 2024 végén bezár.
A Noma azután főállású élelmiszer-laboratóriummá válik, amely új ételeket és termékeket fejleszt a Noma Projects nevű webáruházhoz, maga az étterem pedig csak alkalmanként, pop-up formában nyit ki, miközben Redzepit szerepe eltolódik a szakácsétól a kreatív igazgatóé felé.
Az étterem más elit vendéglátóhelyekhez hasonlóan, az online kritikákra válaszul elkezdte felülvizsgálni a dolgozóinak helyzetét és fizetését, akik közül sokak rosszul illetve gyakornokként egyáltalán nem kerestek, és azt állapította meg, hogy a fine dining fenntarthatósági válságon megy keresztül.
Redzepi azt mondta, hogy
nem lehet a közel száz alkalmazottat méltányosan megfizetni és fenntartani a magas színvonalat olyan áron, amelyet a piac elbír.
Teljesen újra kell gondolnunk az ipart" – mondta a séf, hozzátéve, hogy „mindez túl nehéz“, és más módon kell dolgozniuk.
Szintén mostanában zárt be a három Michelin-csillagos Manresa étterem a kaliforniai Los Gatosban. Ennek kapcsán a tulajdonos-séf, David Kinch azt mondta, hogy „az elmúlt harminc év aranykor volt”, amikor megszaporodtak az ambiciózus éttermek, de mint mondta, ő nem akar többé a fine dining terén dolgozni, és a munkatársait sem akarja ilyen "hátfájdító" munkára kényszeríteni. „A fine dining válaszúthoz érkezett, és óriási változásokra van szükség” – mondta. "Az egész iparág tudja ezt, de azt nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a vége."
Igyekeznie kell tehát annak, aki asztalt akar foglalni a Nomába, bár ez nem lesz a legegyszerűbb. Addig is körülnézhetünk a magyar Michelin-csillagos éttermek háza táján.
(Forrás: New York Times, képek: Getty Images)
michelin-csillagos étterem | válság | bezárás | a világ legjobb étterme | fine dining | noma
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!