Ezekhez a turistalátványosságokhoz már ne tervezzünk utazást 2023-ban

Nem minden népszerű helyszín érte meg 2023-at. Vannak, amelyekkel a járvány végzett, míg mások bezárása már régebb óta ért, de olyanok is vannak, amelyeket csak átmenetileg kell nélkülöznünk. Íme, néhány ikonikus látnivaló, amelyet jövőre le kell húznunk a listáról.

A hanoi vonatutca

A vietnámi főváros Instagram-utcája régóta viták forrása volt, miután ott a vonatok mindössze néhány centiméterre az ottani üzletektől és kávézóktól haladtak el, nem kis veszélyt jelentve az óvatlan nézelődőkre és a vonatok utasaira. A hanoi önkormányzat már 2019-ben bezárásra ítélt néhány üzletet, a terület azonban továbbra is népszerű maradt, végül 2022 őszén minden ottani vállalkozás működési engedélyét visszavonták, és sorompókat emeltek, hogy távol tartsák az érdeklődőket. Helyette az óváros francia stílusú épületei között tehetünk egy sétát.

A Los Angeles-i Underground Museum

A művészházaspár, Noah és Karon Davis ötletéből született múzeum színesbőrű alkotók munkáit mutatta be, de a járványt nem élte túl, és 2022-ben bezárta kapuit. Az afroamerikai művészet iránt érdeklődőknek az Exposition Parkban található, ingyenes California African American Museumot érdemes megnézniük, Karon Davisszel pedig a Broadban és a Los Angeles-i Művészeti Múzeumban találkozhatnak.

Jurong Madárpark, Szingapúr

Ázsia legnagyobb madárparkja 2022 augusztusában, több mint év után zárt be. Ugyanakkor mégsem tűnik el teljesen a térképről, hanem más hasonló természeti látványosságokkal együtt beolvad a városállam északi részén alakúló új ökoturisztikai csomópontba. Ott találjuk meg majd a jövőre nyitó Mandai állatkertet és éjszakai szafarit is, addig pedig a Szingapúri Botanikus Kertben, az ország egyetlen világörökségi helyszínén, vagy az élő teknősmúzeumban gyűjthetünk természetközeli élményeket.

A dublini Írók Múzeuma

Az Írországból származó íróknak, többek között Wilde-nak, Beckettnek, Yeatsnek emléket állító múzeum 2020 márciusában zárt be, amiről akkor még nem lehetett tudni, hogy végleges lesz. Az ír turisztikai testület közleménye szerint

a kiállítóhely már nem felel meg a kortárs múzeumlátogatók elvárásainak sem az akadálymentesség, sem a prezentáció, sem az értelmezés tekintetében.

Helyette elmehetünk viszont a 2019-ben megnyílt MoLI-ba, vagyis ír irodalmi múzeumba.

A hongkongi úszó étterem

A Jumbo Kingdom egykor a világ legnagyobb, vízen lebegő étterme volt,
a díszes, háromszintes hajó fenntartásának költségeit azonban a lezárások alatt nem tudták kitermelni, és az eladás is meghiúsult. Így a jármű lebontása mellett döntöttek, azonban úton a hajógyárba elsüllyedt. Helyette a Hongkong-sziget és Kaulung között közlekedő Star Ferryre, vagy a Dukling fahajóra szállhatunk fel.

A New York-i 9/11 Tribute Múzeum

2006-ban a World Trade Center elleni támadásokban elhunytak szerettei nyitották meg a múzeumot, amelyben a túlélőknek és az áldozatok családjainak a személyes tárgyai kaptak helyet. Az intézmény a járvány idején elszenvedett anyagi veszteségekre hivatkozva 2022 nyarán bezárt, állományának nagyrésze viszont átkerült a New York-i Állami Múzeumba, a tragédiának pedig a Nemzeti Szeptember 11-i Emlékhely és Múzeum állít emléket.

A TeamLab Borderless és az Edo-Tokió Múzeum

A japán kultúrára és történelemre összpontosító Edo-Tokió Múzeum legalább három évre bezárja a kapuit felújítás miatt,

a TeamLab Borderless pedig Odaibából a Toranomon-Azabudai Projekt új létesítményébe költözik,

amely várhatóan 2023-ban készül el, de a nyitásnak még nincsen pontos dátuma. Addig is a Tokiói Kortárs Múzeumot, a Mori Művészeti Múzeum és a Nyugati Művészeti Múzeumot és a Tokiói Nemzeti Múzeumot érdemes megnéznünk.

Londoni Múzeum

Szintén költözik az angol főváros népszerű történelmi és kulturális múzeuma, amely jelenlegi otthonától nem messze, a General Marketen kap majd helyet. Addig is felvehetjük a listára Shakespeare darabjait a Globe-ban, Churchill földalatti háborús bunkereit, és a Towert, hogyha a brit történelem iránti érdeklődésünket szeretnénk kielégíteni.

A Queen Mary

A transzatlanti óceánjáró 1967-ben vonult vissza, hogy a Dél-Kaliforniai Long Beach étteremként, szállodaként és turisztikai látványosságként működjön, de karbantartás miatt bezárták, és még nincs dátum az újranyitására. Ha Long Beachen keresünk látnivalókat, érdemes körülnéznünk a belvárosban és a Latin-Amerikai Művészeti Múzeumban, ha pedig hajóznánk egyet, az említett jármű utódján, a Queen Mary 2-n ezt megtehetjük.

Ezeket az úti célokat viszont érdemes lesz megnézni 2023-ban, ezek pedig a jövő év meghatározó trendjei lesznek.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

látnivalók | bezárt | 2023

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom