Jön a Binálé, és ránk szabadítja a kortárs digitális művészetet

A 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a Margit-szigeti Kristály Színtéren április 21-e és május 7-e között. A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.

A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására. A szemle történeti perspektívát is kínál a digitális művészet e gyorsan változó szegletéhez, avantgard úttörők és a legújabb technológiákkal kísérletező kortárs művészek mozgóképes alkotásainak együttes bemutatása megvilágítja a művészet, a kreativitás, a technológia és a társadalom változásainak összefüggéseit.

Nagy Ágoston: Ratio landscape
Szabó Eszter: A here elhagyása

– Olyan nemzetközi művészeket hívtunk meg, akik valamilyen értelemben demokratikus szellemben alkotnak – mondta el a Roadsternek Lukács Viola, az esemény társkurátora. – A Binálé hívószava a Queering Democracy, hogy hogyan tudjuk újraértelmezni a demokratikus kereteket egy olyan metakrízisben – posztkovid világ, háború, infláció, új technológiák inváziója, és így tovább – amiben létezünk.

Pátkai Rozina Györgyi: Nehezen olvasható művek

A város 150. évfordulója előtt tisztelegve olyan digitális műalkotások, adatvizualizációk és generatív művészeti munkák is meghívást kaptak, amelyek Budapest demokratikus vagy éppen antidemokratikus szövetéhez kapcsolnak provokatív kérdéseket. A Binálé a kiállítással és a hozzá kapcsolódó kísérőprogramokkal párbeszédet nyit a város, a jövő és a technológia kapcsolatáról, a hozzáférhető és kirekesztő városi dimenziókról.

– Filmek, VR applikációk, stop motion technika, dokumentumfilm, 3D alkotás, generatív műalkotások – szóval széleskörű skálán mozognak a képzőművészek műalkotásai – fejtette ki Lukács Viola. – Egy Budapest makettet is bemutatunk, a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából, ezt VR applikációk segítségével igyekszünk majd életre kelteni.

Nagy Ágoston: Ratio landscape

A Binálé kurátora Lukács Viola digitális művészeti kurátor mellett Weiler Péter, képzőművész és Neudold Júlia Márta kulturális menedzser. A tizenhét napos eseményen több mint hatvan hazai és nemzetközi művész munkái vonulnak fel.

– A 67 éves New York-i Claudia Hart személyesen is ellátogat Budapestre – mondta Lukács Viola. – Neki egy hibrid performansza lesz, aminek eredetileg Chicagóban lett volna a premierje, de ott elmaradt, így a magyar fővárosban fog bemutatkozni ez a performansz. Több előadás is kapcsolódik a programhoz, ezek egyikén Weiler Péter képzőművész beszélget Tilesch Györggyel, a nemzetközileg elismert AI-szakértővel.

Claudia Hart: Empire, 3 channel Projection

Jegyek és bővebb információ itt.

binálé | lukács viola | queering democracy | Budapesti Tavaszi Fesztivál | weiler péter

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom