Ez igen!
Harmadikak lettek a mieink, ilyet eddig még soha nem értek el a magyarok a Bocuse d'Or történetében!
A társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte, a legjobb commis (kukta) címet Norvégia vihette haza. A legjobb haltál a svédeké, a legjobb tányértémát a franciák készítették. A gyerekzsűri kedvence Japán volt.
A dobogó harmadik fokára a magyar csapat állhatott, a második Norvégia lett, a Bocuse d'Or győztese pedig Dánia!
Mint ismert, január 22-én és 23-án huszonnégy ország részvételével rendezték meg Franciországban a patinás Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül.
A világ legfontosabb szakácsversenyén a magyar csapatban Dalnoki Bence séf, Széll Tamás coach és Nyikos Patrik commis indult.
A konyhai zsűriben olyan világklasszisok szerepeltek, mint Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**, hogy csak a két-, illetve háromcsillagos szakembereket említsük. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin-csillagos Atelier Crenn séfje.
(Fotók: Fekete Antonio)
– Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a kóstólózsűriben szerepelt.
A versenyen a szokott módon két ételt kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy három fogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.
„Hatalmas boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronz szobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.
A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:
„Etesd a gyerekeket” téma:
- Szeresd a zöldségeket!
- Hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem
- Zabtejszín & grill olajban marinált zöldborsó
Ropogós sütőtök „Halloween”
- Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája
- Érlelt lágyan füstölt magyar sajt szósz, sütőtökkel és tökmagolajjal
Mindennap egy alma a doktort távol tartja!
- Vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta
- Ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna
Ördöghal, Szent Jakab kagyló & Fekete kagyló
- Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab kagylóval, fekete alga, citrom & kovászolt kenyér kruton
- Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt
- Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével, feketebors & kakukkfű
- Ropogós csicsóka chips
- „Magyar lakoma”
- Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről
- Feketekagyló tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával
- Feketekagyló szósz, zsenge torma & turbolya
Szósz
- Barnított vajban sült ördöghal szósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”
Közel egy évvel ezelőtt hatalmas sikert ért el a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjében, melyet Budapesten rendeztek.
(Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala, fotók: Getty Images, Magyar Bocuse d’Or Akadémia)
nyikos patrik | magyar bocuse d’or akadémia | Lyon | magyar csapat | helyezés | szakácsverseny
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!