Fantasztikus eredményt ért el a magyar csapat a világ legfontosabb szakácsversenyén

Ez igen!

Harmadikak lettek a mieink, ilyet eddig még soha nem értek el a magyarok a Bocuse d'Or történetében!

A társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte, a legjobb commis (kukta) címet Norvégia vihette haza. A legjobb haltál a svédeké, a legjobb tányértémát a franciák készítették. A gyerekzsűri kedvence Japán volt.

A dobogó harmadik fokára a magyar csapat állhatott, a második Norvégia lett, a Bocuse d'Or győztese pedig Dánia!

Mint ismert, január 22-én és 23-án huszonnégy ország részvételével rendezték meg Franciországban a patinás Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül.

A világ legfontosabb szakácsversenyén a magyar csapatban Dalnoki Bence séf, Széll Tamás coach és Nyikos Patrik commis indult.

 

A konyhai zsűriben olyan világklasszisok szerepeltek, mint Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**, hogy csak a két-, illetve háromcsillagos szakembereket említsük. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin-csillagos Atelier Crenn séfje.

(Fotók: Fekete Antonio)

– Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a kóstólózsűriben szerepelt.

 A versenyen a szokott módon két ételt kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy három fogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.

„Hatalmas boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronz szobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.

A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:

„Etesd a gyerekeket” téma:

  • Szeresd a zöldségeket!
  • Hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem
  • Zabtejszín & grill olajban marinált zöldborsó

Ropogós sütőtök „Halloween”

  • Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája
  • Érlelt lágyan füstölt magyar sajt szósz, sütőtökkel és tökmagolajjal

Mindennap egy alma a doktort távol tartja!

  • Vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta
  • Ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna

Ördöghal, Szent Jakab kagyló & Fekete kagyló

  • Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab kagylóval, fekete alga, citrom & kovászolt kenyér kruton
  • Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt
  • Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével, feketebors & kakukkfű
  • Ropogós csicsóka chips
  • „Magyar lakoma”
  • Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről
  • Feketekagyló tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával
  • Feketekagyló szósz, zsenge torma & turbolya

Szósz

  • Barnított vajban sült ördöghal szósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”

Közel egy évvel ezelőtt hatalmas sikert ért el a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjében, melyet Budapesten rendeztek.

(Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala, fotók: Getty Images, Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

nyikos patrik | magyar bocuse d’or akadémia | Lyon | magyar csapat | helyezés | szakácsverseny

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa