Visszavonhatják az új Boeingeket, ha nem mentesülnek a biztonsági előírások alól

A Boeing megpendítette, hogy nem szállítja le 737 MAX repülőgépének legújabb modelljeit, ha nem mentesítik bizonyos, 2023-ban életbe lépő biztonsági előírások alól.

A különböző légitársaságok világszerte már több mint hatszáz darabot rendeltek a Boeing 737 MAX legújabb, 10-es számmal jelzett modelljéből, amely ennek a típusnak a legnagyobb kapacitású változata. Nem biztos azonban, hogy meg is kapják ezeket a gépeket.

A jövő évtől ugyanis új légi közlekedési szabályozást vezetnek be az Egyesült Államokban, amely a MAX 10-esekre is fog vonatkozni, legalábbis akkor, ha a Boeingnek nem sikerül befejezni idén a tanúsítási eljárást. Az új szabályok értelmében pedig a gépek pilótafülkéjét új biztonsági technológiával kell felszerelni, ami növeli a költségeket és további pilótaképzéseket tesz szükségessé.

Ez pedig különösen fájdalmasan érintené a Boeinget, miután az új gépnek az az egyik legnagyobb vonzereje, hogy a 737-est ismerő pilóták külön kiképzés nélkül repülhetnek vele.

A kialakult helyzet kapcsán a Boeing vezérigazgatója, David Calhoun azt mondta, hogy az egész projektet törölhetik, ha a repülőgépet nem mentesítik az új szabályok alól vagy a cég nem kap haladékot.

„Olyan kockázat ez, amelyet hajlandó vagyok vállalni. Ha elveszítem a harcot, akkor elveszítem a harcot" tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy aki azon megy keresztül, amin ők, például kénytelen annyi adósságot felhalmozni, az egyáltalán nem látja fenyegetőnek egy MAX 10 nélküli világ elképzelését.

A Boeing 737 MAX sorozatát azután kezdték szigorúbban ellenőrizni, miután 2018-ban és 2019-ben is lezuhant egy-egy ilyen típusú gép, mint kiderült, mindkét baleset az MCAS tervezési hibájához volt köthető.

Eközben a Boeing már a jövő technológiáit is teszteli, itt olvashatsz arról, hogy hogyan.

(Forrás: Independent, képek: Boeing)

Boeing 737 MAX | típus | boeing | Boeing 737 MAX 10 | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom