Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni "fröccsutcák" és a szépasszonyvölgyi "pinceutcák" vizsgálata is szerepelt.
Az akció során több mint száz létesítményt ellenőriztek, beleértve az alkoholkínálatot is. Bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni, összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra.
A balatoni "fröccsutcák" vizsgálata során százegy vendéglátóhelyet, előállító üzemet, illetve azok alkoholosital-kínálatát ellenőrizték a szakemberek. A fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nébih által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni.
A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették.
A fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételek valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, továbbá az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokat hoztak a vizsgálatok. A vendéglátóhelyeken a mosogatás megfelelőnek bizonyult, az egységek takarítási utasítással rendelkeztek, valamint a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is rendben találták.
Csak néhány esetben volt szükség intézkedésre a pult mögötti helyiség általános higiéniai állapota miatt.
A fröccskészítéshez használt alapborok egyértelműen azonosíthatók, a kimérésükre szolgáló egy- és kétdecis edények pedig hitelesítettek voltak. Az ellenőrzések során huszonhét alkalommal vettek mintát, emellett 275 hazai, valamint 266 külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek.
A laboratóriumi vizsgálatok során csak két termékkel akadt gond: egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök.
Az egri Szépasszonyvölgyben összesen hét vendéglátót valamint pincét vizsgáltak, amelyekben összesen nyolcvanöt bortétel, egy alkoholos ital és három pálinka nyomonkövethetőségét ellenőrizték. Csak egy forgalmazott termékkel kapcsolatban kellett a hatóságnak eljárást indítania az eredetvédelmi előírások megsértése (jelölési nem megfelelőség) miatt.
A felügyelők a vendéglátó egységek higiéniai állapotára is fókuszáltak. Egy helyszínen ideiglenesen felfüggesztették az üzem tevékenységét nyomonkövetési és higiéniai hiányosságok miatt. A többi egység ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.
A legjobb magyarországi borlap egy vidéki étteremé az ismert amerikai magazin szerint, a világ legjobb borát pedig ebben az országban találjuk.
(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)
fröccs | Szépasszonyvölgy | nébih | balaton | bor | eger
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!