A történelem során számos alkalommal ütötték fel a fejüket hatalmas világjárványok, amelyek, bár rengeteg tragikus halálesethez vezettek, olyan különleges innovációkat is magukkal hoztak, amelyek évszázadok távlatából nézve új értelmet nyerhetnek. Ilyenek például a ma annyira népszerű borablakok az olasz városokban, amelyeket korábban a pestis terjedésének megelőzése érdekében hoztak létre.
A pestis, vagy más néven fekete halál a 14. században sújtotta Európát, így Olaszországot is. A járvány az 1600-as években ismét fellángolt, különösen Toszkánában, ahol egyes adatok szerint bizonyos városokban a lakosság egynegyedét a sírba vitte.
Már ebben az időszakban is felismerték a társadalmi távolságtartás szükségességét, ugyanakkor
az emberek továbbra is vágytak a borokra, amelyekkel a kevésbé biztonságos ivóvizet helyettesítették.
A borászok ekkor találták ki azt a módot, amivel úgy értékesíthetik a boraikat, hogy ne kelljen senkivel se kontaktusba kerülniük.
A borablak a reneszánsz találmánya volt
A borablakokat főként a 16. és 19. század között építették, elődeik már az 1500-as években megjelentek. A nemesi családok a munkásosztálynak adták el a boraikat úgy, hogy bekopogtattak egy faajtón, megtöltötték a korsójukat, fizettek és továbbmentek. A borablakok ennek a gyakorlatnak a továbbgondolt változatai.
A borablakok kizárólag Toszkánában találhatók meg, számuk kétszázötvenre tehető.
Ebből mintegy százötven található a régió központjában, Firenzében.
Az 1630-as pestisjárvány idején a borárusok a készpénzt nem vették át a lakosságtól, hanem egy fémlappal szedték azt össze a borablakokban, kiadták a bort, majd ecettel fertőtlenítették az érméket. Később ennek mintájára más élelmiszereket is elkezdtek árulni, hogy elkerüljék az egymással való érintkezést. A járvány elmúlásával párhuzamosan azonban a borablakok szerepe is elhalványult.
Újraéledő hagyományok
Az utóbbi időben azonban ismét reneszánszukat érik az olasz borablakok, ebben pedig ismét egy világjárvány, a koronavírus játszott közre. A karanténok ideje alatt nemcsak bort, hanem fagylaltot, kávét és szendvicseket is árultak ilyen ablakoknál. Nemrég pedig megalakult a Borablak Egyesület is, amelynek feladata, hogy kiálljon e kulturálisan jelentős örökség megőrzése mellett.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
bor | borablak | toszkána | olaszország
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!