Teljesen megváltozik a borravaló rendszere, így maradhat a plusz pénz a felszolgálók zsebében

Jelentős mértékben átalakul a borravaló és a szervizdíj rendszere. Az új turisztikai akcióterv keretében ugyanis utóbbit tizenkét százalékban maximalizálják, előbbi pedig közvetlenül a felszolgálóhoz kerül majd.

Ahogyan arra az Index cikkében emlékeztet, a jelenlegi szabályozás értelmében, ha a borravaló kifizetése például bankkártyával történik a szolgáltató pénztárába, akkor annak kifizetése a munkavállaló részére adó- és járulékköteles, miközben

ha a felszolgáló közvetlenül kapja kézhez készpénz formájában, akkor adómentes bevételnek számít.

A szakértő szerint ezt a problémát igyekszik feloldani a mostani javaslat, amely elsősorban a felszolgálók számára jár majd kedvező hatással.

De megváltozik a szervizdíj, vagy más néven a felszolgálási díj is. Ez a köznyelvben sokszor kötelező borravalóként jelenik meg, ugyanakkor szabályozási szempontból merőben eltér attól.

Ráadásul összességében a vendéglátóhelynek jelent többletbevételt, nem pedig a felszolgálónak.

Ennek értéke eddig akár húsz százalék is lehetett. Sőt még abban az esetben is felszámolhatták, ha a vendég csak elvitelre kérte az ételt, azaz tényleges felszolgálás nem is történt. Ennek következtében a fogyasztók sok esetben már nem adtak borravalót, ami bevételkiesést jelentett a felszolgálók számára.

A szakértő szerint éppen ezért a felszolgálási díj maximalizálása egyrészről fogyasztói szempontból árcsökkenéssel járhat. másrészről a borravaló adását is ösztönözheti, amely így a munkavállalók helyzetét is javíthatja.

(Forrás: Index, fotók: Getty)

változás | vendéglátás | szervizdíj | itthon | étterem | fizetés

FOLYTASD EZZEL

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa