Ezekről a borokról nem tudod eldönteni, hogy megidd vagy évtizedekig palackban tartsd

A Bortársaság kínálatában is megtalálható Rioja borokat többnyire azok kedvelik, akik szeretik a cabernet sauvignont és a pinot noirt, hiszen a domináns ízek hasonlóak. Cikkünkben azonban ennél jóval többet tudhatnak meg a világ legnépszerűbb spanyol borairól és azt is eláruljuk, melyiket érdemes megkóstolni és melyiket ajánlott akár harminc-negyven évig is palackban tartani. 

Mik azok a Rioják?

Rioja Spanyolország egyik leghíresebb borvidéke, ahol többnyire vörösborokat állítanak elő. A Riojából származó borok általában testesek, magas tanninokkal, ízükben pedig a bogyós gyümölcsök, a szilva, a dohány és a fűszernövények köszönnek vissza.

A riojai vörösborokat aszerint osztályozzák, hogy mennyi időt töltöttek tölgyfahordóban és bizonyos esetekben a palackban.

A Genéricóra nem vonatkoznak minimális érlelési követelmények és a szüretet követő első vagy második évben értékesítik is, így ezek nagyon fiatalosak, gyümölcsös ízűek, friss savval.

A Crianza ezzel szemben legalább egy évet tölgyben érlelődik, majd további néhány hónapot palackban tölt, mielőtt eladják. Ez már testesebb, mint a Genérico, de közel sem annyira, mint a Reserva, amit a szüret legjobb szőlőiből készülnek és csak azokban az években gyártják, amikor valóban kiválóak voltak a termelési körülmények. A Rioja Reservának legalább három évig kell érnie, ebből minimum egy évet tölgyfa hordókban kell töltenie.

A Gran Reserva legalább két évig érlelődik tölgyben és még legalább három évet palackban kell töltenie értékesítés előtt. Érdekesség, hogy a riojai borok csupán két százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Legendák születnek

Ma, amikor a nagy bordóiak befektetési eszközzé váltak, amiket bontatlan ládákban, légkondicionált bunkerekben tárolnak, érthető, hogy

azok, akik érlelhető és érett borokra vágynak, amit alkalomadtán meg is lehet inni, Riojához fordulnak.

A Bortársaság kínálatában két riojai pincészet emelkedik ki: a Marqués de Murrieta és a Vina Tondonia. Míg előbbi esetében 2011 és 2019 közötti borokat, utóbbitól már 2001-es évjáratot is kóstolhatunk.

A Marqués de Murrieta alapítója, Don Luciano de Murrieta a Bordeaux-ban tanult technikáival és jól definiált borstílusával az egész borvidékre hatást gyakorolt. A Castillo Ygay monumentális épülete és chateau jellegű birtokszerkezete mellé legalább ilyen ambiciózus kereskedelmi program is tartozott: az első forgalmi évjárat (1852) nagy részét exportálták, a palackok egészen Kubáig és Mexikóig jutottak el.

A történet második fejezetének egyik írója, Vincente, aki teljes lendülettel dolgozik a Marqués de Murrieta fejlesztésén, amikor 1986-ban váratlanul meghal, hátrahagyva a nagy birtokot és a még nagyobb terveket. Helyére az akkor 26 éves fia lép új főszereplőként. Dalmau esetében az első tíz év az újrakezdésről szólt, de mindvégig hitt abban, hogy a Murrieta név tovább építhető, ebben pedig nem tévedett:

a világ legolvasottabb bormagazinja, az amerikai Wine Spectator 2020-ban a Marques de Murrieta 2010-es Castillo Ygay Gran Reserváját a top 100-as lista élére sorolta.

Ezt kóstold!

Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva 2011 rioja szőlőjét a 485 méter magasan fekvő La Plana parcellából szüretelték hetvenéves tőkékről. A tempranillo huszonnyolc hónapig érlelődött amerikai tölgyfahordóban, a mazuelo ugyanennyit francia barrique-ban. Makulátlan egyensúly és elegancia jellemzi, miközben nagyon fiatalnak és élénknek hat (alig hihető, hogy hat évet töltött már palackban). Mámorítóan illatos, komplex bor, melyben pipadohányos, antik bútoros, édes fűszeres jegyek keverednek Fekete-erdő tortára, narancshéjra, málnára és borókabogyóra emlékeztető aromákkal. Nagyon hosszú, árnyalatokban gazdag, pikáns lecsengés figyelhető meg bársonyos tanninnal.

Szintén érdemes kiemelni a pincészet 2015-ös Gran Reserva-ját is, ami egy igazán ünnepi bor. Nem intenzív, nem gyümölcsös, nem tölgyfás, hanem mély és fókuszált, nyugodt és nemes. Az illatában málna, narancs, fekete csokoládé, dohány és szójaszósz lelhető fel. A bor maga közepesen testes, érett, kerek savakkal, szépen beépült tanninnal, így a kortyok utáni lecsengés percekig tart. Nem csoda, hogy a Bortársaság szakértői csak "remekműként" jellemzik.

A Vina Tondonia pincészetének borai a száztíz évvel ezelőtt betelepített Tondonia-dűlő szőlőiből készülnek. Az Ebro jobb partján fekvő terület Lopez de Heredia családhoz tartozik. A Viña Tondoniák mindig összetett, pikáns és élénk borok – ez teszi őket jól megkülönböztethetővé. Tinto Reserva 2010 azonban még a szokásosnál is teltebb és mélyebb. Az illatában már felsejlenek a tercier jegyek, de még él a gyümölcs is, narancshéj, szarvasgomba, dohány és humusz mellett kék szilvát és áfonyát mutat. Kóstolva koncentrált, ám egyáltalán nem testes vagy súlyos, az élénk savakhoz pedig csiszolt csersav társul a finisben. Komoly, elgondolkodtató, eredeti stílusú bor, amiben legalább harminc-negyven éves potenciál rejlik.

A Rioja borok közül a fiatalabbak a sós húsokhoz és az erős sajtokhoz illenek, a testesebb változatok pedig tökéletes társai a vörös húsokból készült ételeknek.

+1. A legújabb Roadster magazin!

Roadster #9 lapszámát is megtalálod a Bortársaságban, kérd a legfinomabb borok mellé, hogy a poharad mellett tele legyél fantasztikus történetekkel is!

(Fotók: Bortársaság, Marqués de Murieta)

vörösbor | bor | bortársaság | spanyolország | spanyol bor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom