Top öt bor, amit ebben a hónapban mindenképpen meg kell kóstolni

A Bortársaság mint minden hónapban, októberben is összeállította ajánlását a szezon legjobb boraiból, melyek között ezúttal csupa olyan tétel kapott helyet, amely értékes hagyományokhoz, családi örökségekhez köthető. Az italokban megjelennek a sváb hagyományok, az öregtőkésítés és a tradíciókhoz való kötődés is.

1. Kárásztelek: Carassia Blanc de Blancs Brut

A szilágysági-dombvidéken található Kárásztelek pincészet huszonkét hektáros területen termel pinot noirt, chardonnayt és pinot blanc-t, amelyekből tradicionális pezsgő mellett borok és asti gyöngyözők is készülnek. A Carassia Blanc de Blancs Brut száz százalék chardonnay pezsgőjének minden mozzanata szürettől a palackozásig házon belül történik. A húsz hónapos seprőn érlelés miatt ízei érettek, megjelenik benne az őszibarack, a kalács és az akácvirág is, míg illatában leginkább az alma jegyei lelhetők fel.

A krémes habzású, lágy textúrájú pezsgő előző évjárata a pezsgővilágbajnokság egyik győztese lett.

2. Heimann: Merlot 2019

A sváb hagyományok, a válogatott szőlő és a magyar hordós érlelés jellemzi a szekszárdi Heimann pincészetet, amelynek családi birtokán igazi kincsek születnek. A Merlot 2019 is éppen ilyen, hiszen többszöri szüret előzte meg a tizennyolc hónapos érlelési időt.

A gondos odafigyelésnek köszönhetően egy feketecseresznyés-málnás ízvilágú vörösbor került a palackokba,

amit méltán választott a Bortársaság az október hónap egyik borának.

3. Balassa: Nyulászó Furmint 2021

A Tokajban működő Balassa pincészetet a német precizitás jellemzi, a sokgenerációs nagybirtok pedig többféle stílusban megcsillogtatja borkészítési tudását a csontszáraztól a sűrű édesig. A Nyulászó Furmint 2021 1938-ban telepített furminttőkéi a Mádi-medence legdélebbi dűlőjén,

fantasztikus talajban növekednek, hogy tökéletes alapanyaggal szolgálhassanak az italnak.

A száraz, neutrális ízű bor spontán erjedést követően további hét hónapon át érett hordóban, hogy elnyerje végleges ízvilágát.

4. Sauska: Syrah 2018

A vulkanikus területeken gazdálkodó Sauska pincészetben, mint mindig, most is minden a tervek szerint készül és igazi kuriózumoknak is teret ad. A francia syrah szőlőfajta legmegbecsültebb hazája a Rohne-völgy és minden jel szerint Villány, hiszen a SAUSKA 2018-as Syrah-ja elképesztően illik a termőhely eredeti karakteréhez.

A bor már kitöltve elvarázsolja az érzékszerveket,

hiszen színe mély, már-már feketébe hajlik, illata fantasztikusan fűszeres, tökéletesen kivehető belőle a rozmaring és a levendula aromája, míg kóstolva csiszolt tannint és harmonikus, kerek utózít érezhetünk. Kihagyhatatlan eleme egy elképesztő őszi borkóstolónak.

5. Ruppert: A Nyúl 2021

A villányi borvidéken, a diósviszlói hegyen működő családi pincészetben minden bor fiatal telepítésű szőlőtőkék terméséből készül. A Ruppert borokat így tiszta ízek, magas minőség és természetközeliség jellemzi.

Különösen friss, üde ízvilág jellemzi a Nyúl palackjait, amelyek a 2021-es évjáratot emelik egy gazdag, zamatos szintre.

Az olaszrizling tisztasága és a királyleányka gyömölcsössége tökéletesen találkozik minden egyes kortyban,

miközben varázslatos krémessége szabályosan körülöleli az ízlelőbimbókat. Az élénk savakkal rendelkező bor nélkül annyira káprázatos, hogy a Bortársaság októberi összeállítása elképzelhetetlen lett volna nélküle.

+1. A legújabb Roadster magazin!

A Roadster #9 lapszámát is megtalálod a Bortársaságban, kérd a legfinomabb borok mellé, hogy a poharad mellett tele legyél fantasztikus történetekkel is!

kárásztelek | ruppert | sauska | heimann | bor | bortársaság

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Hirdetés