A kanadai Ménard Dworkind stúdió egy meghitt francia étterem hangulatát alakította ki Montreal Villeray negyedében, meleg belső terekkel és egyedi, fehér tölggyel burkolt borospincével kiegészítve.
A nyolcvan négyzetméteres, brasserie stílusú, Casavant névre keresztelt étterem 2023 szeptemberében készült el egy 1920-as évekbeli lakóépület földszintjén, egy szendvicsező helyén.
A negyvenöt vendég befogadására alkalmas tér az art deco hatásokat ötvözi a vibráló montréali gasztroszcénával, az időtlen elegancia kortárs csavart kap benne.
A háztömb sarkán található, téglalap alakú belső térbe fehér téglahomlokzat vezet, a természetes fény több irányból érkezik a nagy, fekete keretes kirakatablakokon keresztül.
A padlót a Daltile cég 3D-mintás matt csempéi tarkítják, amelyeket egyedi mozaikba rendeztek, míg a falakon bézs színű csempe fut végig.
A két külső fal mentén sötét narancssárga, kordbársony ülőgarnitúra fut körbe, míg két hosszú, magas tetejű asztal áll a térben. A vintázs francia bisztrószékeket egy másik vendéglőtől szerezték be.
Az egyik belső fal a bárpulttal és az egyedi fehér tölgy boros szekrénnyel fókuszpontként szolgál, ahol natúr borok széles választéka áll a nyers fából készült szekrényekben, lekerekített üveges ajtók mögött.
Mint Guillaume Ménard elmondta, a boros szekrény volt a középpontban, amikor elkezdték a megbeszéléseket az ügyfelekkel. Fontos volt, hogy bárhol is ül vagy áll az ember, ezt láthassa Miután a falon található, hamar odavonzza a tekintetet, amiben a bárpult mögött zajló tevékenységek és a belőle áradó fény is segít.
A negyedik fal mögött található a kompakt konyha, amelynek átadóablaka az étkezőtérbe nyílik, hogy mögötte látni lehessen, ahogyan készülnek az ételek, valamint ezen a részen kaptak helyet a mosdók is, amelyekhez sötétkék folyosó vezet.
A plafonon különleges, színes hangszigetelő panelekből készült bemélyedés található, ami hozzájárul az étterem eklektikus és hívogató jellegéhez, miközben segít a megfelelő akusztika kialakításában. Ugyanakkor mélységet, komfortosságot és színeket kölcsönöz a térnek, és világításként is funkcionál, miután egy LED-csík fut rajta végig.
A helyben készült és beszerzett anyagok mellett a helyiségben olyan művészi részletek is megjelennek, mint Nicolas Grenier helyi alkotó festménye és Carlo Nason vintázs Medusa függőlámpája, amely a kirakaton keresztül is megmutatja az étterem varázsát a járókelőknek.
Montréalban rengeteg jó étterem létezik, de amit sokáig a legjobbnak tartottak, az pont nem létezett sosem.
(Forrás: Dezeen, képek: David Dworkind/Dezeen)
kanada | brasserie | montreal | nagy sztori | Ménard Dworkind
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!