A brit boltokban is limitálják ezt az alapvető élelmiszert, igaz, más okból, mint nálunk

A szigetországi szupermarketek is korlátozzák, hogy hány tojást lehet venni náluk.

A Marks & Spencer és a Morrisons ezen a héten csatlakozott a Tescóhoz, az Asdához, az Aldihoz és a Lidlhez a limit bevezetésében, míg a Sainsbury's egyelőre nem szabályozza a mennyiséget, de hozzátette, hogy egyes üzletekben kevés lehet a termékből, és azt is közölte, hogy átmenetileg Olaszországból szerzi be a tojást annak ellenére, hogy korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy kizárólag brit beszállítóktól vásárol.

A szupermarketek a hiányt a madárinfluenzának tulajdonítják, a gazdálkodók viszont nem értenek egyet.

Jennifer Turnball, a cumbriai Eden Valley baromfitenyésztője azt mondta, hogy a gazdáknak már nincs elég pénzük arra, hogy fizessék a takarmányt, az ólak energiaszámláját, a csirkeutánpótlást és a személyzet megnövekedett béreit, és mindemellett a madárinfluenza kockázatát is vállalniuk kell. „Sokan ezért nem vesznek már újabb csirkéket“ tette hozzá.

A tojás iránti kereslet a húsárak jelentős emelkedésével párhuzamosan ugrott meg, ami más fehérjeforrások felé terelte a fogyasztókat.

Bár a tojás ára is emelkedett, a gazdák azt állítják, hogy a szupermarketek a többletbevétel nagy részét megtartják.

A brit szabadtartású tojástermelők szövetsége szerint tizenkét tojás átlagos ára a boltokban körülbelül 50 pennyvel emelkedett az év eleje óta, de a gazdálkodók átlagosan csak 18 penny emelkedést tapasztaltak, és olyan is volt, aki mindössze 5-10 pennyt kapott pluszban. Magyarországon több áruházlánc is azután kezdte korlátozni a megvásárolható tojásmennyiséget, hogy az élelmiszerre ársapkát vezetett be a kormány.

Az ENSZ a tavaszi előrejelzése ezekből az élelmiszerekből jósolt hiányt, és ebben benne van a takarmány hiánya is, ami most a tojástermelést is sújtja. Ha olykor kiváltanád a tojást a receptből, összegyűjtöttük a hét legjobb helyettesítőt sütéshez.

(Forrás: The Week, képek: Getty Images)

Nagy-Britannia | tojás | élelmiszerhiány | limit

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom